Svet

Šarl Mišel: Moramo se prebaciti na ratnu ekonomiju

Predsednik Evropskog saveta smatra da Evropa decenijama nije uspevala da dovoljno uloži u bezbednost i odbranu i da sada pod hitno mora napraviti radikalan i nepovratan zaokret u razmišljanju o strateškoj bezbednosti
Šarl Mišel: Moramo se prebaciti na ratnu ekonomijuGetty © Philipp Schulze/picture alliance

Evropska unija mora drastično povećati stopu proizvodnje odbrambene industrije kako bi pomogla Ukrajini u sukobu protiv Rusije, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Poziv evropskog zvaničnika usledio je nakon upozoravanja Kijeva da se ukrajinska vojska suočava sa nedostatkom municije. U tekstu koji su objavili "Libr belžik" i "Euraktiv", Mišel je izneo tvrdnje da je "Moskva ozbiljna vojna pretnja za evropski kontinent i svetsku bezbednost".

"Ako EU ne odgovori na pravi način i ne pošaljemo Ukrajini dovoljno pomoći da zaustavi Rusiju, mi smo sledeći", dodaje on.

Predsednik ES smatra da "Evropa decenijama nije uspevala da dovoljno uloži u bezbednost i odbranu i da sada pod hitno mora napraviti radikalan i nepovratan zaokret u razmišljanju o strateškoj bezbednosti".

"Stoga moramo biti spremni za odbranu i prebaciti se na režim 'ratne ekonomije'. Vreme je da preuzmemo odgovornost za sopstvenu bezbednost. Ne možemo više računati na druge, niti da budemo prepušteni na milost izbornih ciklusa u SAD ili bilo gde drugde", zaključuje Mišel.

Prema njegovim rečima, stopa proizvodnje odbrambene industrije u EU je povećana za 50 odsto od početka sukoba u Ukrajini 24. februara 2022. godine, a procenjuje se da će "proizvodnja municije biti udvostručena, pa će dostići nivo od dva miliona artiljerijskih granata godišnje, do kraja sledeće godine".

Podsećanja radi, EU se već duže vreme muči sa nabavkom i isporukom naoružanja i municije za režim u Kijevu, a mnogi ukrajinski i međunarodni stručnjaci, političari, kao i vojnici na bojnom polju nedostatak municije označavaju kao glavni uzrok teritorijalnih gubitaka i napredovanja ruske vojske na frontu.

image