Svet

Severni tok nije dovoljan, stigla nova direktiva: EU mora da smanji i uvoz ruskog tečnog gasa

Za nekoliko nedelja očekuje se stupanje na snagu zakona koji omogućava blokiranje ruskih isporuka LNG bez uvođenja sankcija
Severni tok nije dovoljan, stigla nova direktiva: EU mora da smanji i uvoz ruskog tečnog gasa© Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Evropska unija vrši sve veći pritisak na uvoznike ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) da ove godine smanje narudžbine, navela je EU komesarka za energetiku Kadri Simson za "Blumberg".

Dok je isporuka prirodnog gasa iz Rusije putem gasovoda pala na rekordno nizak nivo, isporuke LNG-a su porasle.

Simsonova je rekla da je o toj temi razgovarala sa predstavnicima SAD, koje su trenutno najveći izvoznik LNG u EU.

"Moja poruka je bila da se ove godine moramo još više odvojiti od ruskog gasa", rekla je Simson "Blumberg njuzu" posle sastanka Saveta za energetiku EU i SAD u Vašingtonu.

"U EU progresivno pojačavamo pritisak na države da smanje kupovinu ruskog LNG-a, i zato nam je veoma važno poverenje u američke isporuke", dodala je.

Za nekoliko nedelja očekuje se stupanje na snagu zakona koji omogućava blokiranje ruskih isporuka LNG i bez uvođenja sankcija oko kojih nema neophodnog konsenzusa. Ova mera će omogućiti zemljama EU da privremeno spreče ruske i beloruske izvoznike da rezervišu i obezbede infrastrukturne kapacitete potrebne za isporuke LNG i prirodnog gasa.

Visoka predstavnica EU za energetiku tvrdi da blok može da izdrži prekid tranzita ruskog gasovoda preko Ukrajine. Pošiljke preko Ukrajine, koje trenutno iznose oko 14 milijardi kubnih metara, pokrivaju većinu potražnje u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Pre manje od mesec dana, međutim, Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka upozorile su da će biti prinuđene da povećaju uvoz ruskog gasa zbog nemačkih nameta na transport gasa preko njenih granica.

Ove četiri članice EU i dalje uvoze značajne količine gasa iz Rusije, uprkos naporima bloka da smanji zavisnost od ruskih energenata, preneo je tada "Fajnenšel tajms".

Britanski list je objasnio da su cene gasa u bloku dostigle rekordnu visinu od više od 300 evra po megavat-satu u avgustu 2022. godine, nakon što je Moskva drastično smanjila dotok gasa u EU kao odgovor na evropske sankcije nametnute Rusiji nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

image
VV inauguration
banner