Srbija i Balkan

Vranješ: Svi znaju za terorističku pretnju iz BiH, Vujićev govor šamar antisrpskim akcijama

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ istakao je da su brojni međunarodni izveštaji označili BiH kao opasan izvor terorizma u Evropi, ali nijedan od njih nije sablaznio sarajevsku čaršiju kao obraćanje srpskog ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića na 55. redovnoj sednici Saveta za ljudska prava UN
Vranješ: Svi znaju za terorističku pretnju iz BiH, Vujićev govor šamar antisrpskim akcijamaGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ je u autorskom tekstu za "Politiku" je podsetio je da je u novembru 2019. godine francuski predsednik Emanuel Makron izjavio za londonski "Ekonomist" da je BiH "tempirana bomba koja otkucava tik uz Hrvatsku i koja se suočava sa problemom povratka džihadista".

"Da se ocena o BiH kao izvoru terorizma mogla u Francuskoj čuti i ranije svedoči nam prilog na državnoj televiziji Frans 24 iz 2015. godine u kojem je ocenjeno da je 'Bosna nekada uvozila džihadiste, a da ih danas izvozi' referišući se tad na veliki broj državljana BiH u redovima 'Islamske države' u Siriji", naveo je Vranješ.

On je dodao da su se i u Italiji, takođe, mogle čuti slične ocene.

"Prošle godine su italijanski mediji objavili obaveštajne informacije da je na teritoriji Balkana, uključujući i BiH, aktivno dvadeset terorističkih ćelija. Još je 2017. godine Mateo Salvini, tadašnji evroparlamentarac, a današnji zamenik italijanske premijerke (Đorđe) Meloni, u raspravi pred Evropskim parlamentom konstatovao da je gotovo svaki teroristički napad u Evropi u proteklih nekoliko godina imao veze sa BiH", naglasio je ambasador Vranješ.

Tom prilikom, dodao je on, Salvini je naveo i to da je BiH vodeći evropski dobavljač džihadista i da BiH poseduje kompletnu infrastrukturu za regrutovanje, obuku, snabdevanje i otpremanje islamističkih ekstremista širom Evrope.

Takođe, podsetio je Vranješ, Salvini je naglasio da postoje dokazi da ta ekstremistička infrastruktura ima prikrivenu podršku islamista iz bošnjačkih političkih i bezbednosnih krugova.

"I njemački 'Špigl' je 2016. godine napisao da su radikalni islamisti našli utočište u BiH gde regrutuju borce, promovišu džihad i propovedaju fundamentalističko tumačenje islama i to odmah uz granicu Evropske unije. To je prošle godine potvrđeno i u izveštaju Evropola gde se navodi da je i dalje povratak stranih terorističkih boraca iz Sirije i Iraka veliki bezbednosni izazov na zapadnom Balkanu, a da je BiH u posebnom riziku zato što veliki broj tih boraca upravo potiče iz ove države", istakao je Vranješ.

I Stejt department i Forin ofis gaje iste sumnje

On je ukazao i da američki Stejt department savetuje svoje državljane ukoliko putuju u BiH da imaju povećan oprez zbog mogućeg terorizma jer "terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH".

Prema njegovim rečima, sličan savet daje i britanski Forin ofis koji svoje državljane opominje da se "ne mogu isključiti teroristički napadi u BiH", dok je Izrael podigao nivo opasnosti za putovanje u BiH na treći stepen od četiri sa upozorenjem da se izbegnu nepotrebna putovanja jer u BiH postoje terorističke ćelije koje su motivisane da nanesu štetu Jevrejima.

"Govor ambasadora Vujića zasnivao se upravo na pomenutim međunarodnim izveštajima i analizama koji ističu da u BiH postoji značajan izvor terorističkih pretnji, ali i povezanost bošnjačkih političkih krugova sa radikalnim islamistima širom sveta. Na kraju svog izlaganja, kolega Vujić zaključuje da je jedini način borbe sa radikalnim islamističkim elementima u BiH snažna međunarodna podrška ustavnom sistemu BiH kakav je uspostavljen u Dejtonu, uključujući njenu decentralizovanu strukturu i odredbe koje osiguravaju učešće Srba i Hrvata u svim političkim procesima u BiH. Na taj način, ističe Vujić, ne obezbeđuje se samo BiH, nego i sigurnost Evrope i sveta" naveo je Vranješ.

Naravno, dodao je on, sve ovo što je ambasador Vujić izložio dobro je poznato i međunarodnoj zajednici i političkom Sarajevu.

"Međutim, činjenica da se jedan srpski ambasador udostojio da skrene pažnju na opasnosti od terorizma u BiH na tako važnom forumu ujedinila je bošnjačku političku i medijsku scenu u nameri da se po svaku cenu kolega Vujić kazni", naglasio je Vranješ.

On je podsetio da je Federalna uprava policije (FUP) iz Sarajeva dostavila Tužilaštvu BiH službenu belešku i zatražila saglasnost da ispitaju ambasadora Vujića odakle mu navodi o tome da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi.

"Tužilaštvo je promptno odgovorilo i dalo nalog FUP-u da sasluša Vujića, jer navodno federalni MUP ne raspolaže informacijama koje bi mogle potvrditi navode kolege Vujića. Naravno, sva ova 'montaža' nema za cilj neku prevenciju od terorizma ili jačanje antiterorističkih mera na tlu Federacije BiH, nego naprotiv da ambasadoru Vujiću 'napakuju' krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti čija sankcija je najmanje tri godine zatvora", ukazao je ambasador Vranješ.

Politička priroda progona Vujića

On je naveo da se postavlja pitanje čemu ovolika strogost i ekspresno "pakovanje" kolegi Vujiću i istakao da je odgovor, naravno, političke prirode.

"Naime, bošnjačka politika viktimizacije je jedan od dva 'ugaona kamena' na kojima počiva bošnjačka spoljnopolitička strategija. Još pre šesnaest godina bivši predsednik SDA i pokojni Sulejman Tihić izjavio je da Bošnjaci moraju prevazići 'pasivnu poziciju žrtve', odnosno da se trebaju odreći politike 'viktimizacije' i samosažaljevanja i okrenuti se ka budućnosti prihvatajući kompromis sa Srbima i Hrvatima", istakao je Vranješ.

On je dodao da Tihićeva ruka pomirenja, ipak, nije naišla na razumevanje bošnjačke duboke države, naprotiv - skoro tri decenije od okončanja rata nastavljena je međunarodna prezentacija Bošnjaka kao žrtava genocida davno završenog rata što je preraslo u najvažniji bošnjački spoljnopolitički artefakt.

"Kad na ovo dodamo drugi 'ugaoni kamen' - neistinitu tvrdnju da Bošnjaci danas čine više od 51 odsto populacije BiH, dobijemo spoljnopolitičku strategiju na osnovu koje bi međunarodna zajednica trebalo da prizna Bošnjacima veća politička prava, prekompoziciju BiH u pravcu nacionalne države Bošnjaka, zatim 'cementiranje' istorijskog narativa koje niko ne sme da propituje, ukidanje Republike Srpske, utapanje Srba i Hrvata u status manjina, a to sve pod palicom 'prijateljskog' kolektivnog Zapada na čelu sa SAD. S druge strane, podizanje svesti o terorizmu kao realnoj opasnosti po BiH, regiju, Evropu i ostatak sveta je u stvari 'kontraudarac' ovoj spoljnopolitičkoj strategiji i to baš u momentu kada se priprema rezolucija o Srebrenici u UN kao vrhunac bošnjačke politike viktimizacije", pojasnio je Vranješ.

Šamar bošnjačkoj spoljnopolitičkoj strategiji

Zbog toga je, ukazao je ambasador Vranješ, obraćanje ambasadora Vujića toliko zabolelo jer je ozbiljan šamar ovakvim jednostranim akcijama usmerenim protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Na njihovu žalost, sav plan protiv kolege Vujića na kraju će biti fijasko. Predsedništvo BiH nema mehanizam da ga smeni, FUP nije nadležna za nosioce državljanstva Republike Srpske, Tužilaštvo mu ne može dokazati krivično delo na bazi čitanja međunarodnih izveštaja o terorizmu u BiH, a Sud BiH mu ne može suditi, jer upozoravanje na opasnosti od terorizma na bazi dokaza nije širenje nacionalne, rasne i verske mržnje", naglasio je Vranješ.

Na kraju će, konstatovao je on, sarajevski mediji morati da priznaju da je odbacivanjem tužbe Sud BiH potvrdio da je ambasador Bojan Vujić bio u pravu i da u BiH postoji realna opasnost od terorizma.

"To je činjenica na kojoj pada kompletna bošnjačka spoljnopolitička strategija", zaključio je ambasador BiH u Srbiji u autorskom tekstu za "Politiku".

image