Svet

Kijev se žali na američke kompanije: Prodaju Rusima satelitske snimke ukrajinskih položaja

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Rusija od američkih kompanija preko posrednika kupuje satelitske snimke ukrajinske vojne infrastrukture i da ih koristi za usmeravanje svojih napada
Kijev se žali na američke kompanije: Prodaju Rusima satelitske snimke ukrajinskih položaja© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Visoki zvaničnici ukrajinske vojske veruju da Rusi koriste satelitske snimke koje dobijaju od američkih kompanija kako bi navodili svoje rakete dugog dometa, prenosi "Atlantik".

Neimenovani izvor iz ukrajinske vojske tvrdi da je redosled događaja jasan: satelit pravi slike lokacije, a zatim nekoliko dana ili nedelja kasnije nju pogađa projektil. Ponekad se šalje drugi satelit da bi snimio dodatne slike, možda kako bi se proverio stepen štete.

"Broj situacija u kojima je kupovina slika (vojnih objekata) praćena raketnim udarima je prevelik je da bi bio slučajan", rekao je izvor.

Kako navode u tom magazinu, iako je moguće da su pojedini udari samo slučajnost, postoje primeri koji bi potkrepili tvrdnju ukrajinskih zvaničnika.

Na primer, satelitski snimci vojnog aerodroma u ukrajinskom gradu Mirgorodu koji su napravile američke kompanije traženi su najmanje devet puta krajem marta 2022. Taj aerodrom je pogođen ruskom raketom 2. aprila iste godine.

Sličan primer zabeležen je i u Lavovu, gde su traženi snimci vojne fabrike neposredno pre nego što je ona pogođena 26. marta 2022, a ista stvar dogodila se i u Kijevu početkom ove godine.

Reč je o samo nekoliko od "stotina" sličnih primera, navodi "Atlantik". Ukrajinci tvrde da oni nadziru letove ruskih satelita, ali da su pretpostavljali da Moskva ne može da koristi informacije koje prikupljaju sateliti saveznika Kijeva.

"Do pre šest meseci nismo mogli ni da zamislimo da bi privatne kompanije prodavale snimke osetljivih područja, ali postaje teško poverovati da su svi ovi incidenti slučajnost", tvrdi izvor iz ukrajinske vojske.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Katarina Černogorenko takođe tvrdi da ruska vojska koristi snimke američkih privatnih kompanija, kao i da ih oni nabavljaju uz pomoć posrednika.

Dok je za relativno ažurne snimke niskog kvaliteta dovoljno otvoriti besplatnu aplikaciju "Gugl maps", čak ni snimci viskog kvaliteta nisu skupi i mogu se kupiti za samo nekoliko hiljada dolara, navodi "Atlantik".

Dve najveće kompanije koje prave i prodaju satelitske fotografije u SAD su "Maksar" i "Planet", i obe su prodale snimke lokacija u Ukrajini koje je ruska vojska kasnije gađala.

Predstavnici tih kompanija tvrde da vrše proveru svojih kupaca, kao i da poštuju američke propise kojima se zabranjuje poslovanje sa ruskim entitetima.

S druge strane, kako navodi profesor na Džons Hopkins univerzitetu Džek O'Konor, iz dostupnih podataka nije moguće potvrditi da postoji direktna veza između kupovine snimaka meta u Ukrajini i ruskih raketnih udara.

Neimenovani ukrajinski vojni zvaničnik je priznao da je moguće da su snimke kupili dobronamerni građani ili grupe zainteresovane za ukrajinske vojne baze i fabrike, kao i da nema razloga da veruje da same kompanije podržavaju Rusiju.

Drugi ukrajinski zvaničnik, ipak, tvrdi da bi američke kompanije morale da vode računa ne samo kome prodaju svoje satelitske snimke, već i da li se oni kasnije preprodaju.

image