Rusija

Nariškin: Izjave zapadnih političara o slanju trupa u Ukrajinu krajnje neodgovorne

Zapadni političari sve češće pominju potencijalno slanje vojske u Ukrajinu
Nariškin: Izjave zapadnih političara o slanju trupa u Ukrajinu krajnje neodgovorne© Global Look Press/Keystone Press Agency

Izjave zapadnih političara o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu su krajnje neodgovorne i mogu se smatrati eskalacijom sukoba, rekao je za "RIA Novosti" direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

"To su krajnje neodgovorne izjave zapadnih političara, a čak se i same izjave mogu smatrati eskalacijom sukoba sa njihove strane", rekao je Nariškin. 

Zapadni političari sve češće pominju potencijalno slanje vojske u Ukrajinu.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u februaru da zapadni lideri razgovaraju o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu.

On je priznao da konsenzus još nije postignut, ali da se "ništa ne može isključiti".

U intervjuu za "Ekonomist" početkom maja Makron je ponovio da ne isključuje ovu mogućnost ako Rusija probije prve linije fronta. Kako je naveo, "mnoge zemlje" su se složile sa idejom Francuske o mogućem slanju trupa.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakim Džefriz nedavno u intervjuu za Si-Bi-Es njuz nije isključio učešće oružanih snaga SAD u sukobu u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, takav scenario je verovatan u slučaju da Kijev bude poražen, budući da Vašington "ne može da dozvoli pad Ukrajine".

Istovremeno, kako je kasnije preneo portparol Stejt departmenta Metju Miler, predsednik SAD Džozef Bajden je jasno stavio do znanja da Amerika neće slati trupe u Ukrajinu.

image