Srbija i Balkan

Imam Islamske zajednice BiH: Svako dete naučiti da puca, lovačka udruženja pretvoriti u vojsku

Ratnohuškačke izjave iz Islamske zajednice BiH, poput nedavne Hodžićeve, u skladu su sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao krilo SDA vodila tokom proteklih decenija, rekao je istoričar Aleksandar Raković
Imam Islamske zajednice BiH: Svako dete naučiti da puca, lovačka udruženja pretvoriti u vojskuGetty © Brandon Bell

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je na verskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dete treba naučiti da koristi oružje, a da od svake lovačke sekcije treba napraviti formaciju koja se spremna da se bori.

Hodžić je na ovom nedavnom predavanju rekao kako od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dete obučiti da se bavi streljaštvom, ističući da to treba da bude "po zakonu".

"Bez ikakvih ambicija da nekome pretimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza", rekao je Hodžić, koji je u izlaganju uporedio Sarajevo 1992. godine sa Gazom.

On je naveo i kako u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike tzv. Armije BiH.

U sastavu zloglasne 7. muslimanskom "viteškom" brigadom tzv. Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.

Na tribini je govorio i Nezim Halilović Muderis, koji je rekao da "agresija na BiH traje".

"Ona je neprekidna", rekao je Halilović.

Prema pisanju portala "Dnevnik", Nezim Halilović Muderis je neformalni vođa vehabija, imam fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu.

Halilović je, inače, visokorangiran u Upravi Islamske zajednice BiH gde obavlja dužnost šefa Kancelarije za hadž.

U govorima je ranije isticao da je "BiH odbranjena snagom islamskih dobrovoljaca i Bošnjaka".

Dosledno slede Alijinu politiku

Ratnohuškačke izjave iz Islamske zajednice BiH, poput nedavne Hodžićeve, u skladu su sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao krilo SDA vodila tokom proteklih decenija, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

On ističe da je Islamska zajednica BiH početkom devedesetih godina prošlog veka bila jedno od krila Stranke demokratske akcije koja je razbijala Jugoslaviju i izazvala građanski rat u Jugoslaviji.

S tim u vezi, kako navodi Raković, ovakve ratnohuškačke izjave nisu ništa novo jer u toj strukturi postoji tradicija duga 30 godina, koja njeguje ideološka shvatanja ratovanja u islamu.

"Ovo je sasvim očekivano, s vremena na vreme se pojavi u javnosti, ali najčešće mi ni ne znamo šta se govori po džamijama, a u svakom slučaju u skladu je sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao jedno krilo SDA, vodila tokom prethodnih decenija", kaže Raković.

On napominje da je onima koji se bave ovim pitanjem to sve poznato, ali se javnost "uvek nekako ustalasa kada to dođe u medije".

image