Srbija i Balkan

Istočno Sarajevo: Vraćena tabla o 157.000 prognanih Srba

Slične table će biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo: Vraćena tabla o 157.000 prognanih Srbawww.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić saopštio je da je ponovo postavljena tabla sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", koja je pre nekoliko dana uklonjena reagovanjem vlasti Kantona Sarajevo, i najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv kantonalnih vlasti.

"Podneću krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podneti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podneću i prijavu protiv Karićeve kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa opštine uklonila tablu koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše 'srpski zločinci', a time se generalizuje jedan narod", pojasnio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je tabla danas postavljena na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mesto gde je pre 20 godina stajala tabla, prenosi RTRS.

"Mi nismo naseli na provokacije i ono što su želeli da postignu oni koji su rušili tablu. Na taj način pokazali smo da su nasilnici oni koji ne poštuju ni zakone ni procedure", rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

"Obratio sam se predsedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve treba da rešimo na institucionalan način. Tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva", rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

"Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice, na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo", poručio je Ćosić.

On je napomenuo da je postavljanje tabli na ulaze u Istočno Sarajevo samo redovna aktivnost markiranja sa namerom da se istakne specifičnost grada.

"Namera je da se istakne da grad pripada Srbima Sarajeva, a njih je 157.000", rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da nema ništa lično protiv Benjamine Karić, ali da se ne sme dozvoliti umanjivanje stradanja srpskog naroda u Sarajevu.

Prema nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, 13. jula je uklonjena tabla sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", jer je navodno ustanovljeno da se nalazi na području FBiH.

image