Srbija i Balkan

Srušio se MiG-21 u Hrvatskoj: Pronađena oba pilota

Piloti su se katapultirali
Srušio se MiG-21 u Hrvatskoj: Pronađena oba pilotaGetty © Photo by Jonathan Daniel/Getty Images

Hrvatski avion MiG-21 srušio se danas oko 14 sati, a Ministarstvo obrane saopštilo je da je letelica pala na nenaseljeni i šumoviti području u blizini Daruvara tokom obuke. Obojica pilota uspešno su se katapultirala i trenutno se nalaze na lakarskim ispitivanjima, rekao je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, prenose mediji.

"Avion MIG-21 tokom planirane obuke srušio se u nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Srušio se avion MIG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tokom planirane obuke u utorak, 6. decembra 2022. godine pre 14.00 sati. Na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Poduzete su sve mere i radnje u cilju pronalaska i spašavanje posade", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je danas da su nakon pada aviona hrvatskog vazduhoplovstva MiG-21 obojica pilota pronađena živa i zdrava.

On je istakao da je današnji incident prilikom redovne obuke "pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspešno obavlja svoje zadatke", ali je izrazio žaljenje što su dvojica pilota pretrpela strah i stres, prenela je agencija Hina.

"Na svu sreću piloti su pronađeni živi i oni su na pregledu s lekarima, nadam se da će biti sve u redu", rekao je Banožić na konferenciji za novinare.

Ovaj avion verovatno je služio za obuku pilota. Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja aviona još nisu poznati. 

Kako saznaje hrvatski medij, pilotima je otkazao motor što je i razlog za izbacivanje. 

Nakon informacija o padu MIG-a, ministar odbrane Mario Banožić u dogovoru s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem uputiće se na lokaciju pada MIG-a kod Daruvara, gde će doći i načelnik Glavnog štaba Robert Hranj i direktor HRZ-a Mihael Križanac, potvrdio je za medije potparol Vlade Hrvatske Marko Milić.

image