Srbija i Balkan

Hil glumi dobrog policajca: Srbima maže oči kulturnom saradnjom, a njegov kolega promoviše "Kosovo"

Javne izjave američkog ambasadora u Beogradu često su različite od evropskih zvaničnika koji otvoreno ističu priznanje nezavisnosti tzv. Kosova kao uslova za članstvo u EU
Hil glumi dobrog policajca: Srbima maže oči kulturnom saradnjom, a njegov kolega promoviše "Kosovo"© M.A./ATAImages

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da EU pokušava da pomogne u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da u tom procesu SAD pomažu, jer je normalizacija, kako je naveo, apsolutno ključna.

"Ako nema normalizacije, to znači nestabilnost, to znači probleme. I dok Evropljani žele da vide Srbiju među njima, unutar svojih struktura, žele da Srbija reši ili barem adresira svoje probleme pre nego što uđe u EU", naglasio je Hil u intervjuu uoči američkog Dana nezavisnosti za magazin "Diplomacy & Commerce".

Na konstataciju da su njegovi stavovi ponekad različiti od stavova pojedinih evropskih zvaničnika i političara u vezi sa zahtevom da srpskim priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova, kao poslednjim korakom na putu Srbije ka EU, Hil je istakao da Evropljani ono što rade u vezi sa tim, rade ispravno, a to je da pokušavaju da uspostave normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

"To znači, pre svega, smanjenje tenzija, ali znači i posebno ideju o međusobnoj saradnji na pitanjima. Dakle, normalizacija je ono što EU traži. Gledajući dalje, mislim da je važno razumeti da, ako možete imati, kako to Evropljani nazivaju, 'normalizaciju' koja je fundamentalna, široko zasnovana i pravno obavezujuća, možete izgraditi veoma jaku platformu na kojoj možete graditi druge stvari", naglasio je Hil.

Hil je ukazao da je Srbija danas veoma drugačija zemlja nego što je bila devedesetih godina prošlog veka kada je prvi put posetio i da sada ima mnogo razvijeniju ekonomiju, strane investicije i realne mogućnosti da postane članica EU.

Hil je rekao da SAD imaju u regionu Zapadnog Balkana, a posebno u Srbiji, veoma aktivnu ambasadu koja se obraća svim elementima srpskog društva u nadi da može naići na veće razumevanje.

"Kulturna razmena, sve vrste kulturne razmene. I mislim da je to posebno važno u Srbiji jer imate vrlo dinamičnu grupu mlađih ljudi. To su ljudi koji, na mnogo načina, dele našu kulturu. I cela tehnološka kultura u Srbiji je nešto na čemu mislim da naše dve zemlje mogu da grade odnose. Postoje i druge stvari. Postoji i sportska kultura. Srbi su vrlo prisutni na američkoj košarkaškoj sceni, na primer. Zato mislim da ima puno stvari koje nas povezuju", ukazao je Hil.

Hil je izostavio da napomene da, dok on pokušava da srpskoj javnosti aktivnosti američke ambasade predstavi kao kulturno povezivanje, njegov kolega u Prištini Džef Hovenijer, svakodnevno obavlja sastanke sa prištinskim zvaničnicima na kojima promoviše takozvanu kosovsku nezavisnost.

image