Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije 6. jula u Bratuncu služi pomen Srbima stradalim u Podrinju

U saopštenju SPC se navodi da sve parohijske crkve u Beogradu organizuju besplatan odlazak u Bratunac, a prijave za putovanje i sve detalje o programu putovanja zainteresovani mogu dobiti od sveštenstva u svim beogradskim hramovima
Patrijarh Porfirije 6. jula u Bratuncu služi pomen Srbima stradalim u Podrinju© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije služiće 6. jula u Bratuncu svetu liturgiju i pomen Srbima postradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Kako je navedeno u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

Sećajući se mučenika nevino postradalih na pragovima svojih kuća, narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno se okuplja na crkveno-narodnom saboru pod nazivom "Da se ne zaboravi", ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gde će i ove godine, 6. jula, patrijarh Porfirije služiti svetu liturgiju i pomen postradalim Srbima, ističe SPC.

Dodaje se da je područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno najvećim stratištima srpskog naroda.

U saopštenju SPC se navodi da sve parohijske crkve u Beogradu organizuju besplatan odlazak u Bratunac, a prijave za putovanje i sve detalje o programu putovanja zainteresovani mogu dobiti od sveštenstva u svim beogradskim hramovima.

image