Srbija i Balkan

Ratko Mladić u teškom stanju - ne ustaje iz kreveta, ne može ni da govori

Zdravlje srpskog generala je sve gore, kaže njegov sin Darko
Ratko Mladić u teškom stanju - ne ustaje iz kreveta, ne može ni da govori© Pierre Crom/Getty Images

General Ratko Mladić je u teškom zdravstvenom stanju, stalno je u krevetu, slab je, malaksao i bubrezi su mu oslabili, kaže njegov sin Darko Mladić za "Večernje novosti". On dodaje da oca stalno zove, ali da on nekad uopšte i ne može da govori, kao i da bez tuđe pomoći ne može da se pridigne u krevetu.

Zdravstveno stanje generala zahteva ozbiljan medicinski nadzor, koji on u zatvorskoj bolnici u Holandiji nema, a predsednica Mehanizma za krivične sudove, Grasijela Gati Santana ne dozvoljava da se Mladić iz humanitarnih razloga pusti u Srbiju na bolničko lečenje uz sve mere obezbeđenja.

"Moja majka je bila kod njega u poseti pre deset dana. Slab je, malaksao, stalno u krevetu, ne može ni da se pridigne, a kamoli ustane. Bubrezi su mu oslabili ali još nije neophodna dijaliza. On mora da bude u bolnici. I dalje ima srčane i neurološke, ali i druge probleme koje zasad ne možemo da iznosimo u javnost", kaže Darko Mladić za "Novosti".

Pogoršanje se dogodilo u martu, i od tada je Mladićevo zdravlje izuzetno loše, a kada su mu u aprilu otkazali bubrezi, prebačen je u civilnu bolnicu. Nakon stabilizacije prosleđen je u zatvorsku bolnicu.

Generala je početkom jula pregledao specijalista nefrologije iz Beograda, a u izveštaju je tražio da Mladiću promeni terapija, što je obrazložio navodeći da smatra da postoje bolji lekovi od onih koji mu se daju.

"Čekamo odgovor iz Holandije da li će prihvatiti mišljenje specijaliste iz Srbije", kaže Darko Mladić.

Porodica generalna stalno brine da on opet ne dođe u stanje u kakvom je bio u aprilu, kada se zbog otkazivanja bubrega našao na ivici smrti.

Zatvorski lekari su mu, naime, zbog srca davali previše diuretika, a nisu pratili hidrataciju i balans tečnosti što je dovelo do oštećenja bubrega i prestanka njihovog rada.

Do slabljenja bubrega, kod Mladića su bile dominantne kardiološke tegobe, a pred kraj februara to su konstatovali lekari iz Kliničkog centra u Banjaluci. Mesec i po pre njihove posete Holandiji, Mladiću je, u januaru, ugrađen pejsmejker.

Srpski lekari iz Beograda i Banjaluke smatraju da mu je sad neophodna svakodnevna rehabilitacija kako bi stao na noge, a to u zatvorskoj bolnici ne može da dobije.

image