Srbija i Balkan

Nova faza sajber-rata protiv Srbije: Lažni snimak premijera pokazao na šta su spremni strani centri

Više državnih sajtova Srbije bilo je u prethodnom periodu meta napada spolja, ali je juče granica u hakerskom obračunu sa državnim vrhom pomerena
Nova faza sajber-rata protiv Srbije: Lažni snimak premijera pokazao na šta su spremni strani centri© Marijana Jankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Nije nepoznanica da se Srbija već neko vreme nalazi na meti hakerskih napada. Oni su bili najžešći početkom 2023. godine, kada su u svega nekoliko dana napade pretrpeli sajtovi Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Narodne banke Srbije.

Na meti Anonimusa bio je i sajt Predsedništva Srbije, kao i sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Koliko pojedini centri moći pokušavaju da destabilizuju Srbiju bilo je jasno kada je zbog hakerskog napada na "Elektroprivredu Srbije" došlo do poremećaja sistema i kašnjenja računa za potrošače.

Nedavno, na Vidovdan, dogodio se sajber-napad na sajt Informativne službe Srpske pravoslavne crkve.

Ipak, juče se desio korak dalje u sajber-kriminalu, kada je objavljen lažni snimak premijera Srbije Miloša Vučevića, kreiran veštačkom inteligencijom.

Lažni snimak pojavio se na društvenoj mreži Fejsbuk, pa je od kompanije "Meta" zatraženo da odmah bude uklonjen.

Podneta je krivična prijava protiv NN lica i radi se na identitetu onoga ko stoji iza lažnog naloga na kojem je snimak osvanuo. Oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, navodeći da je započeto prikupljanje potrebnih obaveštenja o ovom slučaju.

Kako se navodi u saopštenju premijerovog kabineta, lažni snimak je objavljen sa naloga pod nazivom "Corvus01", veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava Vučevića gde je zloupotrebljen njegov lik, dok su generisanim glasom objavljeni podaci o nepostojećim projektima vlade.

Ovaj lažni napad je u startu osuđen na propast jer je apsolutno upućen na pogrešnu adresu, kaže stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović.

"Lažno kreirana izjava premijera Vučevića za nepostojeće projekte vlade je pokušaj njegove diskreditacije uz pomoć veštačke inteligencije koju zloupotrebljavaju nečiji strani bezbednosno-obaveštajni sistemi radi pokušaja ostvarivanja svojih zacrtanih ciljeva u Srbiji", upozorava Bjegović.

Naš sagovornik dodaje da, nažalost, i u Srbiji strani bezbednosno-obaveštajni sistemi imaju svoju produženu ruku.

"Imaju svoje podanike koji rade protiv državnih i nacionalnih interesa, što će započeta istraga sigurno pokazati", smatra Bjegović.

Ovo nije prvi sajber-napad na srpske najviše predstavnike vlasti, ali je sigurno da su nam poznati ciljevi onih koji ih upućuju, koji lažno napadaju naše najviše funkcionere.

"Iako nam je poprilično jasno ko stoji iza tih napada i sa kojim ciljevima", zaključuje Bjegović.

image