Srbija i Balkan

"Hakerski napad" na Vladu Srbije: Procurio Zakon o strancima i formular za vizu

Najveći broj dokumenata koje je grupa "Anonimus" navodno hakovala, a za koje tvrde da su strogo poverljivi čine tenderi, javni pozivi za javne nabavke za potrebe državnih institucija, različiti formulari za građane, pa čak i tekstovi nekih zakona
"Hakerski napad" na Vladu Srbije: Procurio Zakon o strancima i formular za vizuGetty © Denis Doyle / Stringer

Nema nijednog poverljivog državnog dokumenta među više od 50 dokumenata Vlade Srbije, koji su juče i danas mogli da se preuzmu sa linka koje je na Tviter objavila grupa "Anonimus TV".

To je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a u to se može uveriti i svako ko sa linka preuzme zipovane dokumente od kojih najveći broj čine tenderi, javni pozivi za javne nabavke za potrebe državnih institucija, različiti formulari za građane, poput formulara za vize, prijavu boravka, zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, pa čak i tekstovi nekih zakona.

U objavi na Tviter nalogu "Anonimus TV" napisano je da su "Anonimusi" došli u posed desetina poverljivih dokumenata srpske vlade, koje su podelili sa javnošću uz poruku: "Još nismo završili s tobom Putinov pajacu".  

Najveći broj dokumenata odnosi se na rad Ministarstva spoljnih poslova Srbije: čine ga tekstovi javnih nabavki, formulari za građane Srbije i strance kako bi mogli da ostvaruju različita prava, pribavljaju dozvole ili dokumenta, tu je čak i raspored časova, odnosno plan i program za dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Švajcarskoj, kao i tekst Zakona o strancima.

U folderu koji u nazivu ima skraćenicu Ministarstva prosvete nalaze se mejlovi sa verovatno neke od njihovih mejling lista. Među dokumentima su i biografije kandidata i odluke komisija o prijemu u radni odnos u zvanje nastavnika ili asistenta nekoliko predavača sa Univerziteta odbrane.

Samo mali broj dokumenata odnosi se na 2021, poput pres-klipinga koji datira iz te godine. Većina je šest ili više godina stara.

Jedino što zavređuje pažnju među "poverljivim dokumentima vlade", kojoj se preti zbog veza sa Rusijom, jeste integralno pismo Tomislava Nikolića Vladimiru Putinu iz 2015. i non-pejper srpskih diplomata o tome zašto "Kosovo" ne bi trebalo da bude primljeno u Unesko iz iste godine.

Nikolićevo pismo je obraćanje ruskom predsedniku od kojeg traži da pomogne Srbiji u trenutku kada je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija izneta na glasanje britanska rezolucija o osudi genocida u Srebrenici.

I ovo Nikolićevo pismo i non-pejper srpskih diplomata koje obrazlažu zašto je neprihvatljivo da "Kosovo" bude primljeno u Unesko objavljeni su u izvodima ili u celosti u srpskim medijima. Godina je bila 2015.

image
VV inauguration
banner