Srbija i Balkan

Ministarstvo informisanja: Nijedan poverljiv dokument vlade nije otkriven

Posle jučerašnjeg hakerskog napada na informacionu bezbednost Vlade Srbije, Ministarstvo informisanja tvrdi da su svi poverljivi podaci zaštićeni
Ministarstvo informisanja: Nijedan poverljiv dokument vlade nije otkrivenwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Povodom učestalih pretnji na društvenim mrežama po pitanju informacione bezbednosti i objava da su kompromitovani poverljivi dokumenti Vlade Srbije i hakovani različiti državni sajtovi, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija obaveštava građane da su svi podaci javne uprave zaštićeni, te da nijedan poverljiv dokument vlade nije otkriven.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, svi podaci od značaja za Srbiju čuvaju se u državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima.

Takođe, stručne službe Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informacione agencije, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Vojske Srbije koordinisano rade i prate sve aktivnosti.

"Uznemirujuće objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama imaju za cilj da zaplaše građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje", smatraju u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Ministarstvo poziva sve zaposlene u javnoj upravi da nastave da se pridržavaju mera informacione bezbednosti i svih bezbednosnih preporuka rukovanja sa neproverenim i sumnjivim imejl porukama i internet sajtovima.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije da je tokom hakerskih napada grupe Anonimusi oboren samo jedan sajt - sajt RHMZ koji nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i dodala da će to morati da se promeni.

"Nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo. Ko želi da sruši naše sajtove, ne može", rekla je ona na konferencije za novinare u Domu garde u Topčideru.

Ministar odbrane Miloš Vučević je odgovarajući na pitanje novinara o sajber napadima rekao da su bili kontinuirani napadi na sajt Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, ali da su VBA i druge struktrure koje su bile angažovane uspešno izvršile odbranu tih portala.

"Mogu da kažem da smo se odbranili od tih hakerskih napada. Analizirali smo iz kojih je država bio pokrenut sajbert napad, i otkrili da je bio iz regiona, delimično iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada", rekao je Vučević novinarima.

On je dodao da će u narednom periodu morati još više da se vodi računa jer će, kako kaže, to biti sve prisutnije.

"Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni, pa nama vojska ili ceo sistem odbrane ne treba", rekao je Vučević.

image