Srbija i Balkan

Veliki broj gimnazija neće formirati IT odeljenja

Markov kaže da su redovna odeljenja u gimnazijama u Beogradu popunjena, kao i biološko-hemijska odeljenja
Veliki broj gimnazija neće formirati IT odeljenjaGetty © Philipp von Ditfurth/picture alliance

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov izjavio je da veliki broj gimnazija verovatno neće ove godine formirati IT odeljenje, jer se mali broj učenika prijavio na polaganje prijemnog ispita.

Aleksandar Markov navodi i da su učenici koji su se prijavili za polaganje ispita lošije uradili prijemni i samim tim nisu uspeli da ostvare ono što im je potrebno za upis.

Odgovarajući na pitanje da li veće iznenađenje na ovogodišnjem upisu u srednju školu velika konkurencija na smerovima za dualno obrazovanje ili nedovoljan broj đaka na smeru za informacione tehnologije u gimnazijama, Markov za Tanjug kaže da određeno iznenađenje predstavljaju IT odeljenja u gimnazijama u Beogradu.

Iako je prethodnih godina po unutrašnjosti Srbije često bilo situacija da odeljenja ostanu nepopunjena, u Beogradu su sva odeljenja bila upisana, navodi on.

"Što se tiče dualnih profila, nije neko iznenađenje. Dualni profili imaju veoma jak marketing, imam utisak da je strategija države da pojača upisne kvote na dualnim profilima. Kakve će koristi država imati od toga je diskutabilno jer veliki broj svršenih srednjoškolaca koji izađu iz tih profila svoju budućnost često vide u inostranstvu i tamo se zapošljavaju", objasnio je Markov.

Komentarišući to što kvote za upis nisu ispunile ni sve stručne škole a ni gimnazije, Markov je istakao da se konstantno smanjuje broj učenika koji upisuje srednju školu usled depopulacije, zbog čeka smatra da to nije preveliko iznenađenje.  

Kada je reč o gimnazijama, Markov kaže da su redovna odeljenja u gimnazijama u Beogradu popunjena, kao i biološko-hemijska odeljenja.

"U unutrašnjosti jeste nešto manje, ali nije to sad ne znam koliko drastično manje interesovanje, zavisi od grada do grada. Treba uzeti u obzir da učenici kada upišu gimnaziju, oni su se praktično obavezali na studije", kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija. 

image