Srbija i Balkan

Crnogorski ministar pravde Andrej Milović traži vanredne izbore

Milović smatra da je Milojko Spajić otišao putem kojim se nije smelo ići, da svima obećava sve i govori im ono što žele da čuju, pa jeftina politička trgovina sada skupo košta Crnu Goru i njene građane.
Crnogorski ministar pravde Andrej Milović traži vanredne izbore© R.R./ATAImages

Crnogorski ministar pravde Andrej Milović zatražio je danas na sednici Vlade da se otvori rasprava o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, saznaje podgorički "Dan".

Milović je rekao da "trgovinu foteljama parlamentarne većine plaćaju Crna Gora i njen evropski put", te da stoga smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje za nastalu političku krizu u Crnoj Gori.

On je rekao da kao pravnik i ministar ima posebnu obavezu da da pravni lek za stanje u kojem se Crna Gora nalazi i put kojim je krenula.

Obrativši se predsedniku Vlade Milojku Spajiću, Milović se pozvao na član 55 Poslovnika Vlade, tražeći da se u dnevni red prve naredne sednice uvrsti, kao posebna tačka, rasprava o predlogu Vlade Skupštini za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore, kako bi se umesto sadašnje manjinske vlade preko vanrednih parlamentarnih izbora došlo do neupitno evropske, stabilne i pouzdane Vlade i parlamentarne većine koja je "neosporno evropska i državotvorna".

"Predlažem da otvorimo demokratsku i konstruktivnu raspravu o ovom predlogu, te da se o njemu izjasne članovi vlade glasanjem", rekao je Milović, koji je u februaru ove godine izbačen iz Pokreta Evropa sad.

Milović je u svom izlaganju, navodi se, podsetio na sve uspehe oko dobijanja pozitivnog Izveštaja o privremenim referentnim vrednostima (IBAR), ali i istakao da je to iskorišćeno za uskopartijske interese.

IBAR predstavlja ocene koliko je država kandidat ispunila od privremenih merila u poglavljima 23. (Pravosuđe i osnovna prava) i 24. (Pravda, sloboda i bezbednost).

On je Spajiću rekao da umesto da IBAR i evropski put budu državni interes svih segmenata društva, on je pretvoren u partijsku promociju Milojka Spajića, ministara iz redova PES-a, i unižavanjem glavnog pregovarača partijskim aktiviranjem na lokalnim izborima na kojima je doživeo fijasko.

Milović tvrdi da je time pokazan nedovoljan stepen državnog odnosa prema Vladi i državi.

Podsetio je da je vladu u maju tokom boravka u SAD upozorio da je najavljena Rezolucija o Jasenovcu "brzoplet i antidržavni potez" zbog kojeg ćemo trpeti posledice, ali je i tada optužen da radi protiv PES-a.

On smatra da je Spajić otišao putem kojim se nije smelo ići, da svima obećava sve i govori im ono što žele da čuju, pa jeftina politička trgovina sada skupo košta Crnu Goru i njene građane.

Milović smatra i da smo stali u evropskim integracijama zbog "bespotrebne rezolucije" i da će ovu trgovinu foteljama platiti Crna Gora i njen evropski put.

image