Srbija i Balkan

Gradi se železnička obilaznica: Od Beograda do Niša za sat i 40 minuta (VIDEO, FOTO)

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana

Danas počinju pripremni radovi izgradnje železničke obilaznice oko Niša kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša deo je projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad.

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra.

Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst - veza sa obilaznicom.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš - Dimitrovgrad.

Vučić je izjavio da država ulaže velika sredstva u razvoj tog grada i zahvalio EU na novčanoj pomoći za taj projekat koja čine 21 odsto.

On je rekao da će razvoj železničkog saobraćaja da podigne Niš, ali i celu Srbiju.

Vučić je zamolio šefa Delegacije EU Emanuelea Žiofrea, koji je prisustvovao početku radova, da se ubrzaju procedure u vezi sa finansiranjem gradnje brze pruge od Beograda do Niša.

"Molim vas da ako možete da ubrzate i da što pre završimo tender", rekao je Vučić.

On je istakao da kada budemo imali brzu prugu od Beograda do Niša da će se mnogo brže putovati prema Grčkoj i Turskoj.

Putovaće se železnicom od Beograda do Niša sat i 40 minuta, a od Budimpešte do Niša samo četiri i po sata.

Vučić je dodao da je sada kada je dolazio do Niša video da je baš velika gužva na autoputa i da je ima puno vozila u tranzitu.

Objašnjavajući Žiofreu istorijat pruge Beograd-Niš Vučić je rekao da je Srbija nakon Berlinskog kongresa 1878. godine preuzela obavezu da izgradi prugu, ali da je izgradnja doživela veliki otpor u Srbiji, jer je taj projekat doživljavan kao antipravoslavan.

"Kralj Milan je bio i ubedljiv i odlučan da je izgradi i uspeo je da to uradi za tri godine. Radovi su počeli jula 1881. godine i završeni su 1884", rekao je Vučić.

Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 km na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom "Ekstra Auto Transport", kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija.

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železničkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

image