Srbija i Balkan

Godišnjica stradanja kapetana Srđana Perovića, kojeg je OVK mučila pet dana

Kapetan Srđan Perović je završio Vojnu akademiju za potrebe policije i važio je za jednog od najboljih policajaca na Kosovu. Njegovo telo je nađeno 16. avgusta 1998. Obdukciju je obavio dr Slaviša Dobričanin
Godišnjica stradanja kapetana Srđana Perovića, kojeg je OVK mučila pet danaGetty © Pierre Crom

Danas se navršilo 26 godina od stradanja policijskog kapetana iz Peći Srđana Perovića (36), koga su pripadnici OVK pet dana zarobljenog izložili najstrašnijem mučenju.

Perović je zarobljen 6. jula 1998. godine u selu Lođa kod Peći, kada je njegova jedinica pokušala da iz tog sela bezbedno izvuče srpske porodice Vujošević i Radević kojima su pripadnici OVK prethodnog dana dali ultimatum da se u roku od 24 časa isele sa svojih imanja.

Iz zasede OVK su ubijeni policajci Mirko Radunović, Dejan Prelević i Milo Rajković, dok je osam njihovih kolega ranjeno: Goran Novaković, Dejan Drljević, Željko Novićević, Dragan Kešeljević, Vladan Krstović, Nenad Živković, Nenad Milajić i Borivoje Kuč.

Kapetana Perovića su pripadnici OVK zarobili i narednih pet dana mu u centru sela, u prisustvu velikog broja meštana, živom sekli uši, nos, polni organ, noge, izvadili oko i polomili svaku kost.

Po svedočenju uhapšenih pripadnika OVK, zlostavljanjem su komandovala braća Miftar i Binak Šalja.

Petog dana mučenja, braća Šalja su polusvesnog Perovića vezala za džip i vukla po selu. Prethodno su mu stavili mesarsku kuku kroz usta i grkljan i nad njim primenili metod mučenja koji datira iz Srednjeg veka.

Odvukli su ga na periferiju sela, gde su ga ubili metkom u čelo.

Kapetan Srđan Perović je završio Vojnu akademiju za potrebe policije i važio je za jednog od najboljih policajaca na Kosovu. Njegovo telo je nađeno 16. avgusta 1998. Obdukciju je obavio dr Slaviša Dobričanin.

image