Srbija i Balkan

Vučević odgovorio Helezu: Srbija neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini takođe je kritikovala Helezove izjave, tvrdeći da one doprinose porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma
Vučević odgovorio Helezu: Srbija neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da ministar odbrane BiH Zukan Helez nastavlja sa neodgovornim i neozbiljnim izjavama, ali izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

On je povodom izjava Heleza koji je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "pucao na Sarajevo snajperom", kao i da je "u Dejtonu neko strašno pogrešio", poručio da Srbija neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost i da će uvek braniti svoje interese.

"Ovakvi napadi bosanskih ministara, nažalost, nisu izuzetak, nego svakodnevna praksa. Političkoj eliti u Sarajevu smeta ekonomski jaka Srbija i suverena politika koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom Srbije", naveo je Vučević.

Zato, kako je dodao, i ne čude konstantni napadi na predsednika, a sve s ciljem slabljenja Srbije i Republike Srpske.

"Naša poruka i politika je jasna - mir, stabilnost i gledanje u budućnost. Sa Bošnjacima u BiH hoćemo da imamo najbolje moguće odnose. Srbija priznaje nezavisnost BIH u postojećim granicama ali nikada nećemo odustati od podrške našem narodu u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.

Dejtonski sporazum je, kako je naglasio, temelj mira u Bosni i Hercegovini i regionu, i svaki pokušaj njegovog podrivanja predstavlja opasnost za sve narode Balkana.

"Srbija će uvek braniti svoje interese i interese srpskog naroda, i neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost", zaključio je Vučević.

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini takođe je kritikovala Helezove izjave. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju.

"Upućivanje flagrantnih pretnji ratom i proterivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu pretnju miru", saopštila je Ambasada.

Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidelo se to nekome ili ne, zaključuje se u saopštenju Ambasade.

image