Srbija i Balkan

Moskva: Brojni balkanski mediji šire lažne informacije o rusko-srpskim odnosima

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su izjave da dijalog Moskve i Beograda prolazi kroz krizni period i da je narušeno međusobno razumevanje bilateralnih kontakata, apsolutno netačne
Moskva: Brojni balkanski mediji šire lažne informacije o rusko-srpskim odnosimaGetty © Oleksii Liskonih

Poslednjih nedelja brojni balkanski mediji, a posebno portal "Nova", aktivno su širili lažne informacije o navodnim poteškoćama u rusko - srpskim odnosima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su izjave da dijalog Moskve i Beograda prolazi kroz krizni period i da je narušeno međusobno razumevanje bilateralnih kontakata, apsolutno netačne i da protivreče činjenicama.

U saopštenju se ističe da je uprkos teškim međunarodnim okolnostima, "bliske veze između Rusije i Srbije nastavljaju da se sistematski razvijaju na osnovu široke i konstruktivne agende".

"Sa partnerima redovno razmenjujemo pristupe i procene. Konkretno, o celom kompleksu rusko - srpskih odnosa detaljno je razgovarano 1. i 2. jula u Beogradu, tokom posete zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandra Gruška. Njegovi susreti sa najvišim rukovodstvom Republike Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića, potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina, potpredsednika Vlade Ivicu Dačića i ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića", objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je "očigledno da partnerski pristup razvoju saradnje Moskve i Beograda toliko uzrujava neke medije i one koji stoje iza njih, da se lažne informacije o takozvanom razdoru šalju u lokalno informativno polje čak i u svetlu nedavno održanih rusko-srpskih pregovora".

U saopštenju se navodi i da je apsurdnost ovih objava ranije prokomentarisala i ambasada Rusije u Beogradu.

Prozapadni portal 'Nova S', kao i nekoliko opozicionih portala, ranije je, pozivajući se na svoje izvore, pisao da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno tri puta pokušao da razgovara telefonom sa ruskim liderom, ali on 'nije želeo sa njim da razgovara'. Kako navode ovi mediji, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova završio je radnu posetu Srbiji nezadovoljan razgovorom sa predsednikom Srbije.

image