Srbija i Balkan

Vučić i novi predsednik Irana razmenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji

Predsednik je zahvalio Iranu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije
Vučić i novi predsednik Irana razmenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situacijiGetty © Photo by Filip Stevanovic/Anadolu via Getty Images

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom s novoizabranim predsednikom Islamske Republike Iran Masudom Pezeškijanom.

Pošto mu je čestitao izbor na važnu i odgovornu funkciju i poželeo mu uspeh u vršenju teških dužnosti koje su pred njim, predsednik Srbije je napisao da su državnici razgovarali o aktuelnoj geopolitičkoj situacija.

Takođe, Vučić je zahvalio Iranu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Razgovarali smo o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o mogućnostima za produbljivanje saradnje između naših zemalja u oblastima od obostranog interesa. Zahvalio sam Iranu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", napisao je predsednik Srbije na Instagramu.

Pezeškijanov trijumf na izborima trebalo bi da, prema mišljenju brojnih analitičara, donese Iranu pragmatičniju spoljnu politiku, ublažavanje tenzija zbog zaustavljenih pregovora s velikim svetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, te poboljšanje izgleda za društvenu liberalizaciju Irana, piše "Al Džazira".

Istovremeno, novi iranski predsednik je naglasio da će njegova zemlja očuvati bliske odnose s Rusijom i Kinom, kao i da će nastaviti da jača odnose s drugim zemljama u Aziji. Uz to i da će Iran nastaviti da aktivno učestvuje u radu organizacija poput ŠOS-a i BRIKS-a.

image