Srbija i Balkan

Srbija gori na 37 stepeni: Najtoplije u Novom Sadu, najsvežije na Crnom Vrhu

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 13 časova, najtoplije je u Somboru, Novom Sadu i Smederevskoj Palanci, gde je zabeleženo 37 stepeni, a stepen manje je u Zrenjaninu, Kikindi, Valjevu i Kragujevcu
Srbija gori na 37 stepeni: Najtoplije u Novom Sadu, najsvežije na Crnom Vrhu© TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 13 časova, najtoplije je u Somboru, Novom Sadu i Smederevskoj Palanci, gde je zabeleženo 37 stepeni, a za stepen manje je u Zrenjaninu i Kikindi, Valjevu i Kragujevcu. Najsvežije je na Crnom Vrhu gde je izmereno 28 stepeni.

Najniža temperatura jutros je izmerena na Kopaoniku gde je 21 stepen. Građani se usled visokih temperatura žale na vrtoglavicu i glavobolju. U prestonici je u 13 časova izmerena temperatura od 35 stepeni.

Crveni-meteo alarm važi danas u celoj zemlji. Posle jutarnje temperature do 25 stepeni, očekuje se da se živa na termometru popne čak do 39 podeoka.

Već u 9 časova živa u termometru premašila je 30. podeljak.

Dr Branislav Ralević, načelnik neurologije KBC "Zvezdara", rekao je za RTS da im se ovih dana javljaju pacijenti sa vrtoglavicom, zbog kolapsa na javnom mestu, glavobolja, kao i hronični bolesnici zbog pogoršanja već postojećih tegoba.

Ukazuje da visoke temperature dovode do migrenoznih napada, a da ima i slučajeva akutnih napada glavobolje usled izloženosti suncu. Javljaju se i oni pacijenti koji borave u klimatizovanim prostorijama zbog sinusoidnih glavobolja.

Ističe da su simptomi koji ne smeju da se ignorišu slabost ekstremiteta, utrnulost, poremećaj govora, slabost neke polovine tela jer mogu ukazivati na akutni moždani udar.

image