Srbija i Balkan

Slovenija udvostručuje broj vojnika u Kforu

Prisustvo Alijanse na Zapadnom Balkanu pojačava se na inicijativu američkog predsednika Džozefa Bajdena
Slovenija udvostručuje broj vojnika u Kforu© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Slovenija će sledeće godine udvostručiti svoje prisustvo u misiji NATO-a na Kosovu, najavio je premijer te države Robert Golob na kraju samita NATO-a u Vašingtonu.

On je objasnio da se prisustvo Alijanse na Zapadnom Balkanu pojačava na inicijativu američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Svaka država članica Alijanse je važna kada doprinosi najbolje što može. Slovenija svakako ima svoje mesto kao veoma važna članica NATO-a na Zapadnom Balkanu", naveo je Golob, a prenosi Tanjug.

Dodao je i da se dodatni pripadnici Oružanih snaga Slovenije šalju na Zapadni Balkan kako bi sprečili potencijalne nove sukobe.

U Kforu koji čini više od 5.000 vojnika iz 28 zemalja, trenutno je oko 110 pripadnika slovenačke vojske.

Golob je takođe ocenio da je trodnevni samit NATO-a u Vašingtonu bio uspešniji nego što se očekivalo, a da je poseban fokus bio na Ukrajini i da će samit pomoći da se okonča sukob u toj zemlji.

Premijer je istakao da je obavezivanje članica da i dalje pružaju pomoć Ukrajini,  poruka Rusiji da treba da računa na to da će Zapad pružiti dugoročnu podršku toj zemlji.

"Krajnje je vreme da Rusija shvati da treba da otpočne mirovne pregovore'', zaključio je Golob, koji je dodao da o miru može da se razgovara isključivo kolektivno i da je poslata poruka da mađarski premijer Viktor Orban nije razgovarao sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom u ime EU i NATO-a.

image