Svet

Novi predsednik Irana ima "poruku novom svetu": Nastavljamo bogatu saradnju sa Rusijom i Kinom

Iran se nada konstruktivnom dijalogu sa evropskim zemljama, poručio je Masud Pezeškijan i istakao da iranske vlasti nameravaju da jačaju odnose sa susedima i stvore oko sebe jak region gde nijedna zemlja neće težiti hegemoniji i dominaciji nad drugima
Novi predsednik Irana ima "poruku novom svetu": Nastavljamo bogatu saradnju sa Rusijom i KinomGetty © Majid Saeedi

Moskva i Peking su podržali Teheran u vremenima velikih teškoća, Iran ceni prijateljstvo koje ima sa ove dve zemlje, rekao je novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan prenosi "Teheran tajms" u tekstu pod naslovom "Moja poruka novom svetu."

Prema njegovim rečima, strateška saradnja Irana sa Rusijom i Kinom će se samo širiti.

Iran će nastaviti da daje prioritet saradnji sa Rusijom, posebno u okviru BRIKS-a, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), poručio je novoizabrani predsednik Irana.

U svom obraćanju je dodao da iranske vlasti nastoje da obezbede mir između Rusije i Ukrajine.

Istakao je da odbrambena doktrina Irana ne podrazumeva i ne sadrži odredbe o nuklearnom oružju, stoga bi SAD trebalo da koriguju svoju politiku prema islamskoj republici.

"Pozivam SAD da izvuku pouke iz prošlih pogrešnih procena i da na odgovarajući način koriguju svoju politiku. Lica koja donose odluke u Vašingtonu treba da priznaju da politika, usmerena na sukobljavanje zemalja u regionu, nije imala uspeha, niti će imati ubuduće. Treba da se pomire sa tom stvarnošću i izbegavaju eskalaciju trenutne napetosti", poručio je iranski lider.

Što se tiče evropskih zemalja, Iran se nada konstruktivnom dijalogu, dodao je Pezeškijan.

Takođe, iranske vlasti nameravaju da, jačanjem odnosa sa susedima, stvore oko sebe jak region gde nijedna zemlja neće težiti hegemoniji i dominaciji nad drugima, naveo je iranski predsednik.

"Nastojaćemo da stvorimo uslove u kojima će naši resursi biti usmereni na progres i razvoj regiona Bliskog istoka na dobrobit svih njegovih zemalja", navodi on.

Podsetimo, na NATO samitu u Vašingtonu usvojena je Deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da DNR Koreja i Iran podstiču sukob u Ukrajini navodnim pružanjem direktne vojne podrške Rusiji, poput municije i bespilotnih letelica (UAV), što, kako se ističe, ozbiljno utiče na evroatlantsku bezbednost.

Sve što se dešava u Ukrajini bilo je i ostaje rezultat je provokativne politike NATO-a koju predvode SAD, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na Telegramu i dodao da "tvrdnja Severnoatlantske alijanse da Teheran pruža vojnu pomoć Moskvi u Ukrajini je neosnovana i politički motivisana".

image