Svet

Hamas se povlači iz pregovora o primirju

Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije informisao je međunarodne posrednike i regionalne aktere, Katar i Egipat, o odluci Hamasa da zaustavi pregovore, izvestili su mediji
Hamas se povlači iz pregovora o primirju© Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas da su odlučili da se povuku iz pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodeći kao razlog "izraelske masakre" i "manjak ozbiljnosti".

Samo jutros u napadu na grad Gaza ubijeno je 17 Palestinaca a 50 je ranjeno, dok je u jučerašnjim udarima na kamp Kan Junis ubijeno najmanje 90 osoba, a više od 300 je ranjeno, saopštili su zvaničnici za vanredne situacije i zdravstvenih službi.

"Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije informisao je međunarodne posrednike i regionalne aktere, Katar i Egipat, o odluci Hamasa da zaustavi pregovore zbog manjka ozbiljnosti okupatora i masakra protiv nenaoružanih civila", rekao je neimenovani zvaničnik za Frans pres.

Predlog predviđa da u prvoj fazi sporazuma bude šestonedeljni prekid vatre sa razmenom većine talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

U međuvremenu su takođe negirali da je vođa vojnog krila organizacije Muhamed Deif ubijen.

"Komandant Muhamed Deif je dobro i direktno nadgleda operacije vojnog krila Hamasa",izjavili su zvaničnici Hamasa.

Izrael je izveo veliki napad koji je uključivao više uzastopnih udara na uporište Hamasa na jugu Gaze u subotu u pokušaju da ubije Deifa.

Izrael je saopštio da je u napadu ciljan Hamasov vojni komandant Deif, ali je Hamas odbacio tvrdnju da je Deif bio u toj oblasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je novinarima da "još uvek nije apsolutno sigurno" da su Deif i drugi komandant Hamasa Rafa Salama ubijeni. Napad se dogodio u oblasti koju je vojska označila kao bezbednu za stotine hiljada Palestinaca.

Izrael veruje da su Deif i najviši zvaničnik Hamasa u Gazi, Jahja Sinvar, glavni arhitekti napada 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i koji je pokrenuo rat Izraela i Hamasa.

Deif je dugo bio na vrhu liste najtraženijih u Izraelu i veruje se da je izbegao višestruke izraelske pokušaje da ga ubije.

Napad je došao u delikatnom trenutku značajnih diplomatskih napora za prekid vatre. Deifova smrt donela bi Izraelu veliku pobedu i zadala bi bolan psihološki udarac Hamasu.

image