Svet

Finska je obećala da će predstaviti rezultate istrage o gasovodu "Baltik konektor" na jesen

Istraga je napredovala, sarađujemo sa Kinezima, izjavio je viši istražitelj Centralne kriminalističke policije govoreći o slučaju oštećenja gasovoda u oktobru prošle godine
Finska je obećala da će predstaviti rezultate istrage o gasovodu "Baltik konektor" na jesenwww.globallookpress.com © © IMAGO/Mikko Stig

Rezultati istrage o oštećenju gasovoda "Baltik konektor" verovatno će biti poznati na jesen, rekao je viši istražitelj Centralne kriminalističke policije Risto Lohi.

"Naša istraga je napredovala, sarađujemo sa Kinezima, a na jesen ćemo moći da kažemo nešto novo", citira ga agencija Es-Ti-Ti.

"Baltik konektor" na dnu Finskog zaliva zatvoren je u noći 8. oktobra nakon što je operater gasovoda 'Gasgrid' otkrio curenje. Kasnije se ispostavilo da je uzrok bio spoljni uticaj.

Uz cev su oštećena i dva komunikaciona kabla. Istraga je bila fokusirana na određena plovila, uključujući ruski kontejnerski brod na nuklearni pogon "Sevmorput", koji se nalazio u blizini mesta incidenta.

Letonski predsednik Edgars Rinkevič je 20. oktobra zapretio da će zatvoriti Baltičko more za sve ruske brodove ako istraga otkrije rusku umešanost. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kategorički je negirao bilo kakvu umešanost Rusije. "Rosatom" je uradio isto.

Međutim, sumnje na Rusiju u ovom kontekstu su uklonjene tek nakon što je finska policija 24. oktobra prijavila da je kineski brod "Njunju polar ber", koji je plovio pod zastavom Hong Konga, navodno odgovoran za oštećenje gasovoda.

image