Svet

"Odlučan odgovor" NATO-a zbog oštećenja gasovoda između Finske i Estonije

Sada je važno utvrditi šta se dogodilo i kako je moglo da se dogodi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
"Odlučan odgovor" NATO-a zbog oštećenja gasovoda između Finske i Estonije© Tanjug/Mikko Stig/Lehtikuva via AP

NATO će razgovarati o šteti na gasovodu i kablu za prenos podataka između Finske i Estonije, i doneće "odlučan" odgovor ako se dokaže da je u pitanju sabotaža, izjavio je u sredu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Oštećenje cevovoda "Baltik konektor" i telekomunikacionog kabla potvrđeno je u utorak, nakon što je jedan od dva operatera gasovoda, finski "Gasgrid", primetio pad pritiska i moguće curenje u nedelju uveče tokom oluje.

Istražitelji iz Helsinkija su rekli da je do štete došlo usled "spoljašnje aktivnosti."

"Sada je važno utvrditi šta se dogodilo i kako se to moglo dogoditi", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu uoči sastanka vojnog saveza, prenosi Rojters.

Ako se dokaže da je u pitanju "nameran napad na kritičnu NATO infrastrukturu, onda će to, naravno, biti ozbiljno, ali će naići i na jedinstven i odlučan odgovor NATO-a", dodao je generalni sekretar Alijanse.

Glavni istražitelj pri finskom Nacionalnom istražnom birou, Rišo Lohi, poručio je da nije isključeno da je oštećenje prouzrokovano brodskim sidrom, dodavši da "trenutno izgleda kao da je šteta prouzrokovana mehaničkom silom, a ne eksplozijom".

Gasovod "Baltik konektor" zatvoren je u nedelju ujutro zbog sumnje na curenje. Komentarišući prekid, viši izvršni direktor finske državne energetske kompanije "Gasgrid" Jane Gronlund rekao je da bi on mogao ostati van funkcije do kraja predstojeće zime.

Pokrenut 2019. godine, gasovod je dugačak 77 kilometara doprema tečni prirodni gas (LNG) iz Finske u Estoniju i ima godišnji kapacitet od 2,6 milijardi kubnih metara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je incident kao "uznemirujući" i rekao da je napad na gasovode Severni tok u septembru 2022. godine predstavio opasan presedan.

Cene gasa u Evropi porasle su u utorak za čak 12,7 odsto, dostigavši najviši nivo u prethodne dve nedelje. Najnoviji skok pripisuje se vestima o gašenju "Baltik konektora", kao i zaustavljanju proizvodnje na gasnom polju u Izraelu od strane američkog energetskog giganta "Ševron".

image