Svet

Curi gasovod između Finske i Estonije: Sumnjaju na sabotažu, NATO nudi pomoć

Curenje koje se dogodilo na gasovodu između Finske i Estonije verovatno je uzrokovano "spoljnim aktivnostima", rekao je predsednik Finske Sauli Ninisto
Curi gasovod između Finske i Estonije: Sumnjaju na sabotažu, NATO nudi pomoć© Tanjug/Mikko Stig/Lehtikuva via AP

Finske vlasti saopštile su da su curenje u gasovodu između Finske i Estonije najverovatnije izazvali "spoljni faktori", a kako prenosi "Blumberg" istraga se nastavlja pod pretpostavkom da se radilo o namernom činu uništenja, odnosno sabotaži.

Neimenovani izvori ističu da nema konačnih zaključaka, a očekuje se da će zvaničnici uskoro izneti više detalja o istrazi.

Zbog neobičnog pada pritiska u gasovodu "Baltikkonektor" operateri su zaustavili protok gasa kroz cevovod u nedelju ujutru, a susedne zemlje su započele inspekciju. Curenje se dogodilo u finskim vodama.

Prema saopštenju koje je danas objavila finska vlada, vlasti su locirale oštećeni deo cevi i otkrile nedostatak u komunikacionom kablu za Estoniju.

Komentarišući prekid u radu gasovoda, viši izvršni direktor finske državne energetske kompanije "Gasgrid" Jane Gronlund rekao je da bi on mogao ostati van mreže do kraja predstojeće zime.

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je da je oštećenje finsko-estonskog gasovoda verovatno rezultat "spoljnih aktivnosti".

"Oštećenje na podvodnoj infrastrukturi ozbiljno je shvaćeno i od nedelje se istražuju njegovi uzroci", naveo je Ninisto u saopštenju, a prenosi Tanjug izveštaj finskog javnog servisa ILE.

Istakao je da je oštećenje gasovoda i komunikacionog kabla verovatno rezultat spoljne aktivnosti, dodavši da uzrok štete još uvek nije jasan.

Ninisto je dodao da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i istakao da je NATO spreman da pomogne u istrazi. 

image