Svet

Nasilna retorika s kojom se suočavao Tramp pre atentata: "Uklonite ga, odsecite mu glavu"

Američki predsednik Džo Bajden osudio je atentat na Trampa, izjavivši da "nema mesta za ovu vrstu nasilja u Americi". Međutim, otkako je Tramp pobedio na izborima 2016. godine, on se suočava sa stalnim pretnjama članova Bajdenove stranke i njihovih saveznika u medijima
Nasilna retorika s kojom se suočavao Tramp pre atentata: "Uklonite ga, odsecite mu glavu"Getty © Scott Olson

Dok danas osuđuju pokušaj ubistva Donalda Trampa, njegovi politički protivnici, liberalni političari i razni stručnjaci, ranije su pozivali na njegovu smrt.

Tramp je za dlaku izbegao smrt na predizbornom mitingu u Batleru u Pensilvaniji u subotu, kada mu je metak ubice, očigledno, posekao uvo dok je proleteo pored glave. Ubica, za kojeg FBI kaže da je Tomas Metju Kruks (20) ubio je jednog gledaoca na mitingu i ranio dvojicu pre nego što su ga ubili agenti Tajne službe.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je atentat na Trampa, izjavivši da "nema mesta za ovu vrstu nasilja u Americi". Međutim, otkako je Tramp pobedio na izborima 2016. godine, on se suočava sa stalnim pretnjama članova Bajdenove stranke i njihovih saveznika u medijima.

"Odseci mu glavu"

Poznate holivudske ličnosti reagovale su s gnevom na to kako je Tramp šokantno porazio Hilari Klinton 2016. Pop ikona osamdesetih Madona je govorila da želi da "digne u vazduh Belu kuću". Glumac i aktivista Piter Fonda pozvao je da se predsednikov najmlađi sin Baron "stavi u kavez sa pedofilima", dok je komičarka Keti Grifin pozirala držeći maketu Trampove krvave i odsečene glave.

Obraćajući se publici na britanskom festivalu Glastonberi 2018, Džoni Dep se zapitao "kada je glumac poslednji put ubio predsednika?", dodajući da je "možda sada vreme". Ovu referencu na ubistvo Abrahama Linkolna ponovila je i brodvejska zvezda Kerol Kuk nekoliko meseci kasnije, kada je pitala fotografa "gde je Džon Vilks But kad ti treba?"

"Uklonite ga"

Govoreći za MSNBC nakon što je Tramp zvanično najavio svoju predsedničku kampanju prošle godine, predstavnik Den Goldman je izjavio da njegovom kolegi iz Njujorka ne može biti dozvoljeno da "ponovo obavlja javnu funkciju".

"On ne samo da nije sposoban, on je destruktivan za našu demokratiju, i mora biti, mora biti eliminisan", izjavio je Goldman.

Iako se Goldman kasnije izvinio zbog svog izbora reči, on nije jedini poslanik demokrata koji je očigledno Trampu uputio pretnje smrću. Predstavnici države Mičigen Sintiji Džonson oduzeli su funkciju u komitetu 2020. godine kada je upozorila Trampa i njegove "trupe" da "olako hodaju", inače će ih njeni "vojnici" - "naterati da plate".

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi koristila je sličnu retoriku prošle nedelje kada je izjavila da predstojeći predsednički izbori "nisu normalni", da Tramp "mora biti zaustavljen" i da "ne može biti predsednik".

Dve nedelje pre pucnjave, reporter Bi-Bi-Sija Dejvid Aronovič napisao je na Iksu da bi on da je predsednik Bajden da bi požurio i da bi tražio da ubiju Trampa obrazlažući da on predstavlja pretnju po bezbednost Amerike. U nedelju ujutru, Aronovič je rekao da je obrisao tvit, tvrdeći da su njegove reči bile "očigledno satirične".

Pretnja demokratiji

Bajdenov odgovor na subotnju pucnjavu bio je nedvosmislena osuda. Američki predsednik, koji će se suočiti sa Trampom na izborima u novembru, rekao je da se "moli" za svog političkog protivnika i da "moramo da se ujedinimo kao jedna nacija da osudimo" političko nasilje.

"On je pretnja našoj slobodi. On je pretnja našoj demokratiji. On je bukvalno pretnja svemu za šta se Amerika zalaže", objavili su na predsednikovim nalozima na društvenim mrežama.

Iako Bajden nikada nije eksplicitno želeo fizičku štetu svom protivniku, barem jedan potencijalni ubica je koristio slične reči da opravda svoje planove da ubije Trampa. Tomas Velnički (77) uhapšen je jer je 2020. telefonirao američkoj policiji Kapitola i pretio da će "oboriti" tadašnjeg predsednika Trampa. Njegov advokat je kasnije rekao tužiocima u Njujorku da je Velnički uznemiren "pretnjama našoj demokratiji koje je izneo bivši predsednik Tramp".

Lišen zaštite

Da je predstavnik Misisipija Beni Tompson uspeo, Tramp ne bi imao zaštitu Tajne službe na subotnjem skupu. Ranije ove godine, Tompson je predložio zakon koji bi bivše predsednike osuđene za krivična dela lišio zaštite.

"Taj čin je izričito skrojen da cilja Trampa", saopštila je Tompsonova kancelarija, objašnjavajući da su krivične optužbe bivšeg predsednika "stvorile novu hitnost koju Kongres mora da reši".

Neposredno nakon subotnje pucnjave, jedan od Tompsonovih službenika napisao je na Fejsbuku da bi strelac trebalo da "dobije neke časove pucanja da sledeći put ne bi promašio". Izbrisao je post - koji su republikanci iz Misisipija nazvali "odvratnim" - ubrzo nakon toga.

Međutim, u objavi na društvenim mrežama manje od mesec dana ranije, Bajdenov tim opisao je Trampa kao "istinsku pretnju ovoj naciji".

image