Svet

Evropska unija bojkotuje Orbanov samit u Budimpešti: Kazna za posetu Rusiji i Kini

Ako Borelj sazove zvanični sastanak istog dana kada je i sastanak u Budimpešti, ministri neće moći da putuju u Mađarsku – biće to poruka Budimpešti da ne može da istupa u ime cele EU
Evropska unija bojkotuje Orbanov samit u Budimpešti: Kazna za posetu Rusiji i KiniGetty © Richard Sharrocks

Evropska unija planira da organizuje sopstveni sastanak ministara spoljnih poslova u isto vreme kada je predviđen susret tog tipa u Budimpešti (28. i 29. avgusta) u organizaciji premijera Mađarske Viktora Orbana, prenosi "Politiko" pozivajući se na izvore u Briselu.

Bojkot se sprema jer evropski zvaničnici žele da "kazne" predsednika Vlade Mađarske, inače trenutno predsedavajuće Savetu EU, zbog njegove posete Rusiji i susreta s liderom RF Vladimirom Putinom, a potom i prvim čovekom Kine Si Đinpingom.

Ranije je "Politiko", pozivajući se na reči dvoje diplomata EU, izvestio da zemlje Unije razmatraju kaznene mere za Mađarsku, preteći joj "praktičnim posledicama", a nekoliko zvaničnika je predložilo bojkot neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova u Budimpešti krajem avgusta.

"Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvaće ministre spoljnih poslova na 'formalni' samit u isto vreme kada je predviđen Orbanov samit", piše briselski portal, citirajući troje evropskih diplomata.

Ako Borelj sazove zvanični sastanak istog dana kada je i sastanak u Budimpešti, ministri neće moći da putuju u Mađarsku, a na taj način Evropska unija želi da pošalje jasan signal Mađarskoj da ne može da istupa u ime cele EU.

"Politiko" je ranije pisao i da bi Evropska unija mogla da povuče mandat Mađarske za predsedavanje bloku zbog Orbanove posete Moskvi.

image