Svet

Predsednica Gruzije traži od suda ukidanje zakona o stranim agentima

Salome Zurabišvili će podneti zahtev za ocenu da li je usvojeni zakon u skladu sa članom 78 gruzijskog ustava, koji podrazumeva da su ustavni organi dužni da preduzmu sve mere da obezbede punu integraciju zemlje u EU i NATO
Predsednica Gruzije traži od suda ukidanje zakona o stranim agentimawww.globallookpress.com © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili podneće danas Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti i ukidanje zakona o stranim agentima, prenosi TV "Pirveli".

"Predsednica će danas osporiti 'ruski' zakon u Ustavnom sudu, jer smatra da je zakon koji je usvojila partija Gruzijski san, antinacionalan i nespojiv sa Ustavom. Poznato je da će, ukoliko Ustavni sud prihvati zahtev predsednice, njene interese braniti Eka Beselija", naveo je "Pirveli".

Beselija je objasnila da će predsednica podneti zahtev tražeći da se utvrdi da li je usvojeni zakon u skladu sa članom 78 gruzijskog ustava, koji podrazumeva da su ustavni organi dužni da preduzmu sve mere da obezbede punu integraciju zemlje u EU i NATO.

"Zahtevom se traži obustavljanje delovanja norme, dok Ustavni sud suštinski ne reši ovaj spor, odnosno u početnoj fazi ne obustavi važenje ovog zakona", precizirala je Beselija.

Osim toga, nevladine organizacije danas planiraju da podnesu zahtev Ustavnom sudu da utvrdi da li je zakon u suprotnosti sa članovima Ustava o pravima udruživanja, jednakosti i privatnosti.

Gruzijski parlament usvojio je 14. maja u trećem i poslednjem čitanju zakon "O transparentnosti stranog uticaja", uprkos uličnim protestima.

Gruzijska predsednica  je 18. maja stavila veto na zakon o stranim agentima, nazvavši ga "ruskim" i "neustavnim". 

image