Rusija

Kremlj: Gruzija samo želi da se zaštiti od spoljnog uticaja, Moskva nije umešana

Činjenica je da Zapad pokušava da iskoristi taj unutrašnji politički proces kao sredstvo za izazivanje antiruskih osećanja, a Rusija savršeno razume šta se dešava, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Gruzija samo želi da se zaštiti od spoljnog uticaja, Moskva nije umešanaGetty © Kanus/ullstein bild

Predlog zakona o stranim agentima u Gruziji ne može nikako da se povezuje sa ruskim uticajem. To samo znači da zemlje čine sve da se zaštite od stranog uticaja, a to je uobičajena praksa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Taj predlog zakona nikako ne bi trebalo da se zove ruski. Činjenica je da su, ipak, Sjedinjene Američke Države, koje su to smislile, verovatno prve počele da prate njenu unutrašnju političku situaciju i oni su bili ti koji su uveli tu praksu", kazao je Peskov, istaknuvši da je to sada normalna praksa ogromnog broja država koje čine sve da zaštite unutrašnju politiku od spoljnog uticaja.

On je napomenuo da sve zemlje preduzimaju akcije u ovom ili onom obliku, ali da svi predlozi zakona imaju isti cilj.

"Činjenica je da Zapad pokušava da iskoristi taj unutrašnji politički proces kao sredstvo za izazivanje antiruskih osećanja. Moskva savršeno razume šta se dešava", ukazao je Peskov.

Vladajuća stranka "Gruzijski san" je ranije ovog meseca saopštila da će ponovo uvesti zakon kojim se od organizacija koje primaju sredstva iz inostranstva zahteva da se registruju kao strani agenti ili da se suoče sa kaznama.

Ispred parlamenta je protestvovala opozicija, koja se protivi usvajanju ovog zakona, dok su se gruzijski poslanici tokom rasprave o njemu potukli u parlamentu.

Dokument koji gruzijski parlament razmatra je žestoko kritikovan na Zapadu, gde je upoređen sa sličnim ruskim zakonom, ali se pritom ne pominje američki zakon o stranim agentima koji je na snazi još od 30-tih godina 20. veka, dakle gotovo sto godina. 

Takođe, Peskov je potvrdio da ruski mirotvorci napuštaju Nagorno-Karabah, gde su boravili od jeseni 2020. godine.

Ranije su azerbejdžanski mediji podelili snimak konvoja ruske opreme koji prolazi kroz regione Azerbejdžana u blizini Karabaha.

image
VV inauguration
banner