Rusija

Medvedev predložio pooštravanje zakona o stranim agentima u Rusiji: Ugledajmo se na SAD

Zakoni o stranim agentima u Izraelu, Mađarskoj i Australiji su stroži nego u Gruziji, ali Vašington i Brisel nemaju zamerke na njih, ocenio je bivši ruski predsednik, komentarišući proteste opozicije koja se protivi usvajanju zakona o stranim agentima
Medvedev predložio pooštravanje zakona o stranim agentima u Rusiji: Ugledajmo se na SAD© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Američki uticaj je vidljiv iza protesta u Gruziji, koji se odvijaju protiv usvajanja zakona o stranim agentima, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući proteste opozicije koja se protivi usvajanju tog zakona.

"Iza svih tih skupova stoji iskusna i poznata ruka Holivuda. Ono što se 'demonstrantima' ne sviđa kod zakona 'o transparentnosti stranog uticaja', koji pokušava da usvoji gruzijski parlament, jeste da je to 'ruska ideja', a ne zapadna inicijativa. Za razliku od gruzijskog, kirgijskog ili potpuno lojalnog ruskog zakona, koji dozvoljava delovanje stranih agenata, ali iz opravdanih razloga,  od njih se zahteva transparentnost i sprečava skriveno nezakonito strano mešanje u unutrašnje stvari države, u njenu ekonomiju i politički život", napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako dodaje, zakoni o stranim agentima postoje u brojnim zemljama kao što su Izrael, Mađarska ili Australija, ali da su u tim slučajevima, Vašington i Brisel prilično zadovoljni, nemaju pritužbe i osude.

Medvedev ukazuje da i one zemlje, koje su do sada bile potpuno potčinjene Anglosaksoncima, sve manje ih vole, a da je očigledno da su njihovo strpljenje i pokornost do danas dostigli neizbežnu granicu.

"Rusija takođe treba da promeni zakon, uzimajući za osnovu neka američka pravila! Na primer, trebalo bi ustanoviti krivičnu odgovornost za strane agente, kao u SAD. I postepeno povećati broj stranih agenata na hiljade, kao što je to kod njih. Uostalom, ima dostojnih kandidata", zaključio je Medvedev.

Gruzijski parlament razmatra predlog zakona o ograničavanju stranog uticaja i lobiranja. Dokument je žestoko kritikovan na Zapadu, gde je upoređen sa sličnim ruskim pravilom, ali se pritom ne pominje američki zakon o stranim agentima koji je na snazi još od 30-tih godina 20. veka, dakle gotovo sto godina. 

image