Svet

Novinar RT uhapšen u Gruziji

Donald Korter je otputovao u Gruziju kako bi izveštavao o antivladinim protestima koji su organizovani zbog najave o usvajanju zakona o "stranim agentima"
Novinar RT uhapšen u Gruziji© Принтскрин/Телеграм/dcjournalist

Gruzijske vlasti privele su danas novinara Donalda Kortera, koji ima rusko-američko državljanstvo, na aerodromu u Tbilisiju, javlja RT.

Korter, koji je novinar televizije RT, zadržan je u tranzitnoj zoni aerodroma, nakon što su gruzijski zvaničnici naveli da njihov sistem ne priznaje njegov pasoš.

Pogranični službenici su, u međuvremenu, oduzeli ruski pasoš novinaru, prenosi RT.

Ruska televizija navodi da je Korter otputovao u Gruziju kako bi izveštavao o antivladinim protestima koji su organizovani zbog najave o usvajanju zakona o "stranim agentima".

Tim zakonom bi sve organizacije i mediji u Gruziji, koji primaju novac iz inostranstva, morali da se registruju kao strani agenti. Predloženi zakon bi zahtevao transparentnost finansiranja NVO koje deluju u zemlji i koje dobijaju sredstva iz inostranstva.

Opozicija u zemlji oštro se protivila zakonu. Pored uličnih protesta, debata među zakonodavcima se u jednom trenutku pretvorila u tuču u parlamentu.

Kritičari zakona su ga označili kao "ruski zakon", tvrdeći da je nastao po uzoru na zakon koji je Moskva usvojila 2012. Vladajuća partija Gruzijski san, međutim, insistira na tome da je zapravo inspirisan Zakonom o registraciji stranih agenata SAD iz 1938. godine, ali je gruzijska verzija daleko manje stroža. 

Tbilisi je prvi pokušao da usvoji kontroverzni zakon prošle godine, ali je odloženo nakon masovnih nereda, kao i pritiska SAD i EU. Nova verzija zakona samo se malo razlikuje od originalnog dokumenta.

image