Rusija

Kremlj o predlogu za mir tokom Olimpijade: Kijev koristi period primirja za naoružavanje vojske

Dmitrij Peskov je ukazao da Pariz nije uputio zvanični predlog Moskvi o primirju tokom Olimpijskih igara u Parizu. Portparol je govorio i o uravnoteženom pristupu Kine prema ukrajinskoj krizi i pregovorima sa Turskom o bezbednoj plovidbi Crnim morem
Kremlj o predlogu za mir tokom Olimpijade: Kijev koristi period primirja za naoružavanje vojskewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Francuska nije iznela zvaničan predlog ruskoj strani o mogućem primirju u Ukrajini tokom Olimpijskih igara u Parizu, ali je poznato da Kijev koristi slične inicijative za naoružavanje i pregrupisavanje vojske, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Rusije i ruska vojska su svesni da kijevski režim, kao po pravilu, koristi period primirja za opremanje oružjem i pregrupisavanje vojske", rekao je Peskov, komentarišući izjavu Makrona da će predložiti prekid vatre u Ukrajini i Gazi za vreme Olimpijade. 

Vladimiru Putinu su više puta postavljali takva pitanja, ali zvanično nikakav predlog s tim u vezi nije stigao, poručio je Peksov i naglasio da postupci Kijeva otežavaju proces.

Takođe, Rusija još nije dobila zvanični poziv Francuske na obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, dodao je Peskov.

Moskva pozdravlja uravnoteženi stav Pekinga o rešavanju ukrajinske krize i upoznata je sa predlozima Kine po tom pitanju, rekao je portparol Kremlja, komentarišući izjavu kineskog lidera Si Đinpinga da se zalaže za ravnopravnu, međunarodnu, mirovnu konferenciju koju priznaju i Moskva i Kijev.

"Mi vrlo dobro znamo šta Peking predlaže. Kineski zvaničnici su više puta dolazili kod nas i ukazivali nam na svoju tačku gledišta", ukazao je Peskov.

Međutim, Kijev i dalje nije promenio stav niti je ukinuo zakon o zabrani pregovora sa Rusijom, podsetio je Peskov.

Rusija i Turska razmatraju mnoge teme, među kojima su i pitanja vezana za Crno more, rekao je Peskov, komentarišući vest da je Ankara dva meseca pregovarala sa Ukrajinom i Rusijom o sporazumu vezanim za bezbednu plovidbu Crnim morem, ali je Kijev odustao od toga.

"Nemam šta da kažem", rekao je Peskov.

image