Rusija

Peskov: Pregovori o Ukrajini se ne mogu voditi na osnovu mirovnih predloga iz 2022.

Portparol Kremlja podsetio je još jednom da je Moskva otvorena za pregovore, ali je dodao da se mora uzeti u obzir nova stvarnost, budući da se situacija na terenu za dve godine promenila
Peskov: Pregovori o Ukrajini se ne mogu voditi na osnovu mirovnih predloga iz 2022.www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Rusija je spremna da pregovora o ukrajinskom sukobu, što je više puta rekao i predsednik Rusije Vladimir Putin, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ipak, on je istakao da bilo kakvi pregovori o Ukrajini bez Rusije ne mogu imati perspektivu, te da je mirovni samit koji će se u junu održati u Švajcarskoj, a tokom kojeg će biti reči o ukrajinsko-ruskom sukobu – besmislen.

"To (pregovori) je ono što bismo mi preferirali. Ali, u uslovima kada su Ukrajinci sami sebi zabranili pregovarački proces, ne vidimo da postoji neka perspektiva", ocenio je Peskov.

Na pitanje kako komentariše saopštenje švajcarskog MSP-a, koje je poručilo da nije isključeno da će se na samitu u junu razgovarati o nacrtu mirovnog plana koji su Moskva i Kijev razmatrali u Istanbulu 2022. godine, a koji, podsetimo, nije potpisan zbog intervencije Borisa Džonsona, Peskov kaže:

"Zaista jeste bio dogovoren dokument. Ali za dve godine, skoro tačno dve godine od tada – situacija se promenila. I geopolitička realnost je mnogo drugačija od one koja je bila u martu 2022. Bilo bi nedalekovido da se to ne uzme u obzir pri bilo kakvim pregovorima."

Peskov podseća da u Ukrajini otvoreno govore "o svojim agresivnim planovima, terorističkim planovima protiv infrastrukture Ruske Federacije".

Na pitanje da prokomentariše jednu od poslednjih izjava predsednika Ukrajine, koji je izjavio da je u pripremi novi plan ofanzive koji bi mogao da uključuje i napade na Krimski most, Peskov dodaje:

"On je na tako još jednom pokazao svoju suštinu. Na taj način je dokazao da je odluka predsednika Putina o otpočinjanju SVO bila apsolutno pravilna."

image