Rusija

Lavrov razgovarao telefonom sa šefom turske diplomatije: Tema bezbednost plovidbe Crnim morem

Ministri su razgovarali i o regionalnim pitanjima
Lavrov razgovarao telefonom sa šefom turske diplomatije: Tema bezbednost plovidbe Crnim moremGetty © Arda Kucukkaya/Anadolu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas o bezbednosti plovidbe Crnim morem i regionalnim problemima sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, saopštio je turski diplomatski izvor za "RIA Novosti".

"Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Ministri su razgovarali o regionalnim pitanjima i bezbednosti plovidbe Crnim morem", kazao je izvor.

Naime, Lavrov je 29. marta rekao da su predlozi UN i Turske koji se odnose na pitanja transporta u Crnom moru do sada bili neuspešni.

Zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da je šef svetske organizacije Antonio Gutereš u februaru poslao pisma predsedniku Rusije  Vladimiru Putinu, turskom lideru Redžepu Erdoganu i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom na temu osiguranja bezbednosti plovidbe Crnim morem.

Erdogan je ranije govorio o ideji novog propisa o bezbednosti plovidbe Crnim morem, zajedno sa Turskom i UN.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinjin izjavio je da se razmatraju pitanja izrade novog pravilnika za bezbednost plovidbe u Crnom moru, ali se još ne može reći da će biti moguće dogovoriti novi propis.

image