Svet

Turski mediji: Vašington neće više bez pitanja sankcionisati turske kompanije zbog saradnje s Rusijom

SAD i Turska su se dogovorile o novom sistemu - takozvanoj "šemi harmonizacije sankcija", prema kojoj će Amerikanci prvo obavestiti Ankaru o kompanijama za koje se sumnja da učestvuju u zaobilaženju zapadnih sankcija i od nje tražiti informacije o tom pitanju
Turski mediji: Vašington neće više bez pitanja sankcionisati turske kompanije zbog saradnje s Rusijom© Chris McGrath/Getty Images

SAD i Turska su se dogovorile da će od sada američka strana, pre nego što uvede sankcije turskim preduzećima za koja se sumnja da su zaobišla zapadne antiruske sankcije koje Turska nije uvela, prvo obavestiti Ankaru i od nje zatražiti informacije, piše "Hurijet", pozivajući se na izvore.

Napominje se da su pre toga SAD odmah uvodile sankcije turskim kompanijama koje su sarađivale ili su se navodno bavile komercijalnim aktivnostima sa Ruskom Federacijom. Štaviše, od turske strane ranije nije traženo da vodi nikakvu istragu.

Vašington i Ankara su se sada dogovorili o novom sistemu - takozvanoj "šemi harmonizacije sankcija", prema kojoj će Amerikanci prvo obavestiti Ankaru o turskim kompanijama za koje se sumnja da učestvuju u zaobilaženju zapadnih sankcija i od nje tražiti informacije o tom pitanju, navodi "Hurijet".

Prema pisanju lista, mere protiv turskih kompanija biće uvođene tek ukoliko Ankara, po sprovođenju istrage, utvrdi da je došlo do nelegalnog poslovanja.

Ankara je više puta izjavljivala da se ne pridružuje jednostranim zapadnim sankcijama Moskvi, ali i da ne dozvoljava njihovo zaobilaženje.

Ruski ambasador u Ankari Aleksej Erhov kazao je za "RIA Novosti" da Amerikanci "terorišu" turske kompanije koje posluju sa Rusijom, a pritisak na te kompanije iz Vašingtona je u suprotnosti sa normama međudržavnih odnosa.

Početkom marta, Volkan Demir, zamenik predsednika najveće opozicione turske Republikanske narodne partije (CHP), rekao za list "Ajdinlik" da bi nastavak trgovinskih odnosa sa Rusijom, suočen sa oštrim pritiskom američkih sankcija, mogao da donese velike probleme Ankari.

image