Svet

SAD prete turskim poslovnim krugovima jer trguju sa Rusijom

"Prete. Pišu da nam se danas ništa neće desiti, ali da nikad ne znamo šta će biti sutra", kaže izvor na visokom položaju u turskom Savetu za ekonomske odnose sa inostranstvo
SAD prete turskim poslovnim krugovima jer trguju sa RusijomGetty © Chris McGrath

Turski poslovni krugovi dobijaju pretnje od Sjedinjenih Američkih Država jer trguju sa Rusijom, piše u utorak list "Ajdinlik", pozivajući se na izvor na visokom položaju u Savetu za ekonomske odnose sa inostranstvom.

"SAD pišu ogromno pismo, a ispod njega piše: 'Sledite ova pravila'. Prete. Pišu da nam se danas ništa neće desiti, ali da nikad ne znamo šta će biti sutra. Kažu da mogu da nas uhvate ako koristimo njihove sisteme, softver, proizvode i ako trgujemo sa njima", kaže neimenovani izvor.

Da je Vašingtonu jedan od prioriteta da obuzdaju ovu trgovinu, pokazuje i najava da će podsekretar američkog ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brajan Nelson ove nedelje posetiti Istanbul i Ankaru, gde će razgovarati o "naporima da se spreči, ometa i istražuje trgovinska i finansijska aktivnost koja ide u prilog naporima Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine".

Vašington je zabrinut jer Ankara odbija da se pridruži američkim sankcijama protiv ruskih brodova i avio-kompanija i prete turskim kompanijama sekundarnim sankcijama, pojašnjava "Blumberg".

image