Rusija

Ruski ambasador u Turskoj: SAD svim snagama stvaraju prepreke rusko-turskoj trgovini

Novi dogovor SAD i Turske po kom će američka strana, pre nego što uvede sankcije turskim kompanijama za koje sumnja da su zaobišle antiruska ograničenja, prvo obavestiti tursku stranu i zatražiti informacije ne donosi ništa novo – Amerikanci žele da kontrolišu trgovinu Ankare i Moskve, ocenio je Aleksej Jergov i objasnio da
Ruski ambasador u Turskoj: SAD svim snagama stvaraju prepreke rusko-turskoj trgoviniGetty © Westend61

Vašington svim silama pokušava da stvori prepreke rusko-turskoj trgovini kako bi je stavio pod strogu kontrolu, rekao je izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Turskoj Aleksej Jerhov.

Nova šema rada SAD i Turske o sankcijama može imati negativan uticaj na trgovinu i obim trgovinskog prometa sa Rusijom, ukazao je ruski ambasador, komentarišući dogovor Vašingtona i Ankare po kom će američka strana, pre nego što uvede sankcije turskim kompanijama za koje sumnja da su zaobišle antiruska ograničenja, prvo obavestiti tursku stranu i zatražiti informacije.

"Koliko se može razumeti, ta šema o kojoj je pisao turski list 'Hurijet' u principu se ne razlikuje mnogo od onoga što se dešavalo ranije. Isti algoritam, samo drugi ugao. Glavna ideja ostaje nepromenjena", rekao je ruski ambasador i objasnio da Amerikanci pokušavaju da postave prepreke rusko-turskoj trgovini.

Istovremeno turska strana, dospevši pod pritisak, stavljena je pred veoma neprijatan izbor, zaključio je Jerhov i objasnio da će se takvi manevri negativno odraziti na stanje rusko-turske trgovine i obim trgovinskog prometa.

Jerhov je i ranije ukazivao da Amerikanci "terorišu" turska preduzeća koja rade sa Rusijom, a pritisak na te kompanije iz Vašingtona je u suprotnosti sa normama međudržavne komunikacije. Problem sa platnim transferima iz Rusije u Tursku nigde nije nestao, nastavlja se potraga za rešenjem, rekao je tada.

Istovremeno, kako je rekao izvor u bankarskom sektoru, SAD, maltene pretećim tonom, upozoravaju turske privatne banke da pažljivo provere platne transfere.

image