Svet

Savetnik Bajdenovog megadonatora rekao da je Tramp sam inscenirao pucnjavu, pa se izvinio

Neki u demokratskom taboru jedva su dočekali da nakon atentata na Trampa počnu da raspredaju teorije zavere
Savetnik Bajdenovog megadonatora rekao da je Tramp sam inscenirao pucnjavu, pa se izvinio© Anna Moneymaker/Getty Images

Dan nakon što se Donald Tramp našao na ivici smrti kada mu je metak ispaljen na njega srećom samo okrznuo uvo, najviši politički savetnik demokratskog megadonatora Rida Hofmana, Dmitrij Mehlhorn ustvrdio je da je bivši predsednik možda sam "inscenirao" napad na sebe.

Posle reakcija javnosti koja nije baš "popila" priču o tome da bi republikanac za ovakvu političku igrariju namestio sebe na nekoliko centimetara od sigurne smrti, Mehlhorn se izvinio.

Mehlhorn je u nakon napada nekolicini novinara, a između ostalih i redakciji "Semafora" poslao poruku u kojoj tvrdi da postoji "mogućnost – koja se u Americi čini užasnom, stranom i apsurdnom, ali je prilično uobičajena u svetu – a to je da je ovo 'pucanje' ohrabreno i možda čak i inscenirano kako bi Tramp mogao da bude fotografisan i da se zatim okoristi o reakciju javnosti".

Kako je naveo, to je "klasična ruska taktika", koju je između ostalih, navodno iskoristio i Hamas.

"Ako je bilo koji Trampov zvaničnik ohrabrivao ili znao za ovaj napad, to je moralno užasno, a republikanci bi iz pristojnosti morali da zahtevaju da Tramp ode sa funkcije kao nesposoban", poručio je Mehlhorn, koji je, međutim, dao i alternativnu verziju događaja: "Neki ludi anti-Tramper je u ovom haotičnom trenutku odlučio da ubije bivšeg predsednika".

Melhorn je napisao da je razočaran što novinari već ne iznose mogućnost montirane pucnjave.

"Postavite pitanja, ljudi. Ako se pokaže pogrešnim, trebalo bi da reagujemo na odgovarajući način na neinscenirani čin političkog nasilja. Ali vaš kredibilitet i čitav naš sistem istine i pravde zavisi od toga da ste sigurni u odgovor", poručio je da bi se nešto kasnije predomislio i rekao da njegov komentar ipak nije "izjava za javnost".

U narednom mejlu kojim se javio novinarima, rekao je da zbog prethodne poruke žali, i da se javno i bezrezervno izvinjava.

Hofman i Mehlhorn su se pojavili kao centralne ličnosti demokratske politike u eri Trampove vlasti, usmeravajući nebrojene milione na glavne demokratske ciljeve, poput kampanje Džozefa Bajdena.

Hofman, osnivač "Linkdina" čija je neto vrednost navodno 2,5 milijardi dolara, i sam je negativno govorio o Trampu, navodeći kako bi voleo da bivši predsednik postane "prava žrtva".

Pravdao se, zatim, nakon napada na Trampa da je kada je govorio o bivšem predsedniku kao žrtvi mislio na "odgovornost prema vladavini prava", a naglasio je i kako je "užasnut i tužan" zbog atentata.

Obim Hofmanovih političkih donacija nije javan, ali Mehlhorn je na nedavnoj privatnoj konferenciji rekao da su on i Rid uložili devetocifrenu sumu novca kako bi sprečili Trampa da se vrati na funkciju.

image