Svet

Viktor Obran: Tramp ima plan za Ukrajinu

Kad pobedi na izborima Donald Tramp neće odlagati - odmah će biti spreman da deluje kao posrednik u miru
Viktor Obran: Tramp ima plan za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru i za to razvije "dobro utemeljene planove", Donald Tramp će brzo zahtevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine izjavio je mađarski Viktor Orban nakon privatnih razgovora sa republikanskim kandidatom.

EU bi zato, kako je u pismu liderima EU poručio Orban, trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i sa Kinom počne pregovore na "visokom nivou", kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini.

"Do izbora ne možemo očekivati mirovnu inicijativu od Trampa. Međutim, sa sigurnošću mogu da kažem da on ubrzo nakon pobede na izborima, neće ni čekati svoju inauguraciju, već će biti spreman da odmah deluje kao posrednik u miru", napisao je Orban u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i drugim liderima EU, dodajući kako Tramp ima detaljne i dobro utemeljene planove za taj poduhvat.

To sve, prema Orbanovim rečima, znači da bi EU trebalo da predvidi promenu u politici SAD i - ili da prihvati potrebu za hitnim pregovorima Rusije i Ukrajine, ili da preuzme veću odgovornost za finansiranje odbrane Ukrajine.

"Više sam nego uveren da će se, ukoliko Tramp postane predsednik, udeo finansijskog tereta između SAD i EU značajno promeniti na štetu EU kada je u pitanju finansijska podrška Ukrajini", napisao je Orban u pismu.

Orbanov opis Trampovog mirovnog plana za Ukrajinu poklapa se sa političkim dokumentom o sukobu koji su za bivšeg predsednika pripremila dva savetnika, od kojih se očekuje da preuzmu visoke uloge nacionalne bezbednosti u njegovoj administraciji ako pobedi na američkim izborima u novembru.

Planom Kita Keloga i Freda Flica sa Američkog instituta za prvu politiku predlaže se da SAD nastave da jačaju odbranu Ukrajine, ali bi buduća vojna pomoć Kijevu bila isporučivana samo pod uslovom da ukrajinska strana učestvuje u mirovnim pregovorima sa Rusijom.

image