Svet

EU pojačava pritisak na Moskvu: Evropska komisija predložila deveti paket antiruskih sankcija

U okviru novog paketa planira se i proširenje spiska ličnih sankcija koje se odnose na gotovo 200 lica i organizacija
EU pojačava pritisak na Moskvu: Evropska komisija predložila deveti paket antiruskih sankcija© AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropska komisija (EK) predložila je danas uvođenje devetog paketa sankcija Rusiji i proširivanje liste sankcionisanih lica i entiteta za još 200 subjekata.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da su osam paketa sankcija koje je EU do sada uvela imali veliki uticaj na rusku ekonomiju, a da devetim žele da dodatno pojačaju pritisak na Moskvu.

Istakla je da se zalaže za dodatna ograničenja protiv tri nove ruske banke, kao i dalje kontrole i ograničenja izvoza. Poseban akcenat komisije je na robi koja ima dvostruke namene, kao što su hemikalije, elektronika i IT komponente. Pored toga, EK, namerava da uvede potpunu zabranu na transakcije Sveruske banke za razvoj regiona.

U planu je i proširenje spiska ličnih sankcija koje se odnose na gotovo 200 lica i organizacija. Reč je o pripadnicima oružanih snaga, oficirima, članovima Državne dume i Saveta federacije ruskog parlamenta, ali i ministrima, guvernerima i političkim strankama.

Komisija je saopštila da ima za cilj da smanji ruski pristup dronovima i zabrani direktan izvoz motora za bespilotne letelice u Rusiju i u "treće zemlje, poput Irana, koje bi mogle da isporučuju dronove Moskvi".

Za uvođenje sankcija potrebna je jednoglasna podrška svih 27 država članica EU, ali su većinu mera predloženih u prvih osam paketa odobrili predstavnici Evropskog saveta u roku od nekoliko nedelja, iako su neke odbačene ili izmenjene.

image