Svet

Odobrena prodaja američkih tenkova "M1A1 abrams" Poljskoj

Stejt department odobrio potencijalnu prodaju tenkova "M1A1 abrams” Varšavi kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju
Odobrena prodaja američkih tenkova "M1A1 abrams" Poljskojwww.globallookpress.com © European Support Staff Sgt. Matthew Foster/Keystone Press Agency

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je Stejt department odobrio potencijalnu prodaju tenkova "M1A1 abrams” sa odgovorajućim uredbama i opremom, koji su procenjeni u vrednosti od 3,75 milijardi dolara.

Pregovori su u toku, a konačni ugovor tek treba da bude potpisan. Predstojeći sporazum bi bio odgovor na pojačanu rusku vojnu operaciju u Ukrajini, kao i na raketne udare 15. novembra na poljsku teritoriju duž granice, na selo Prževodov.

Zapad je u početku u velikoj meri okrivio ruske snage za napad na Prževodov, pošto su u to vreme sprovođeni vazdušni napadi velikih razmera na ukrajinsku infrastrukturu. Kasnije se pokazalo da je to bilo netačno. Ukrajinska vlada je pokušala da iskoristi incident, izazvanog zalutalom protivvazdušnom raketom koju su ispalile ukrajinske snage i založi za Član 5 Povelje NATO-a, što bi potencijalno dovelo do scenarija Trećeg svetskog rata.

Odnosno, pošto je Poljska članica NATO-a, mogući ruski napad na njenu teritoriju bi izazvao odgovor NATO-a, prema odredbi da se napad na jednu članicu tretira kao napad na celu Alijansu.

Vašington sada nastoji da pojača prisustvo američkih trupa u Poljskoj, koja je članica NATO-a i deli dugačku granicu sa Ukrajinom na jugoistoku, kao i da pojača odbrambenu opremu koja je prebačena poljskim oružanim snagama.

Pentagon zapravo trenutno nagomilava snage u Poljskoj u okviru operacije "Atlantska odlučnost" ("Atlantic Resolve") kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Osam stotina komada američke vojne opreme, uključujući automobile i tenkove, stiglo je u Poljsku tokom vikenda i iskrcano je u luci Gdinja.

U okviru operacije "Atlantska odlučnost", oprema i američki vojnici iz prve pešadijske divizije biće stacionirani u Poljskoj i Evropi tokom narednih devet meseci, nakon čega će biti zamenjeni drugim vojnicima, preneo je "Poliš njuz".

Ovo je 20. pretovar američke opreme koji je obavljen na terminalu, rekao je komercijalni direktor BCT terminala Mihal Kužajčik. "Pretovar opreme se odvija od 2018. Do sada je najčešći bio izvoz, ali sada je stigla oprema koja će se koristiti u Poljskoj", potvrdio je direktor BCT terminala.

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo koji su sve primarni izvođači uključeni u predstojeći dogovor o prodaji "M1A1 abramsa" Varšavi u vrednosti 3,75 milijardi dolara.

image