Svet

Albanski lobista proglašen krivim po 16 tačaka: Menendezu preti zatvor od 20 godina

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova
Albanski lobista proglašen krivim po 16 tačaka: Menendezu preti zatvor od 20 godina© Tanjug/AP Photo/Larry Neumeister

Američka porota u utorak je proglasila demokratskog senatora Roberta Menendeza krivim po svih 16 optužbi, uključujući korupciju, mito i lobiranje interesa Egipta i Katara kao strani agent, javio je Si-En-En.

Senator negira krivicu po svim tačkama, preti mu do 20 godina zatvora, ali može da se žali na odluku.

Menendez, poznat po svom antiruskom stavu, takođe je proglašen krivim za ometanje pravde, primanja mita, iznudu, prevaru putem telefonskih linija i delovanje kao strani agent, zbog njegove uloge u dugogodišnjoj koruptivnoj šemi.

Tokom suđenja je smenjen sa funkcije predsednika Međunarodnog komiteta Senata, ali je nastavio da služi u gornjem domu Kongresa.

Nakon izricanja presude, lider većine u Senatu SAD Čak Šumer pozvao je Menendeza da podnese ostavku.

"U svetlu ove presude, senator Menendez sada mora da učini ono što je ispravno za njegove birače, Senat i našu zemlju, i da podnese ostavku", napisao je Šumer na Iksu.

Ranije, tokom pretresa, kod njega su pronađena tri kilograma zlata i gotovine u vrednosti od pola miliona dolara.

Menendezu (70), koji je poznati albanski lobista, sudi se zbog primanja mita u vidu keša i zlatnih poluga kako bi učinio uslugu biznismenima iz Nju Džerzija, što je on negirao.

On je optužen i da je radio kao strani agent u korist Egipta, što je takođe odbacio.

Dok je napuštao sud na Menhetnu, Menendez je u petak rekao da veruje u Boga i u porotu.

Prošle sedmice su advokati proveli više od 15 sati iznoseći završnu reč i pozvali su porotu da pažljivo ispita stotine dokaza i svedočenja.

Tužioci su insistirali na tome da je u senatorovom domu tokom pretrage FBI 2022. zaplenjeno više od 480.000 dolara u gotovini, kao i zlatnih poluga vrednih 150.000 dolara, navodeći da je to prihod od primanja mita.

Menendez je uprkos suđenju najavio pre nekoliko nedelja da će se ponovo kandidovati ove godine kao nezavisni kandidat.

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

Poznat je i po tome što je 2020. godine zajedno sa najpoznatijim albanskim lobistom bivšim poslanikom Predstavničkog doma, Eliotom Engelom, pisao tadašnjem državnom sekretaru, Majku Pompeu, i tražio uvođenje sankcija Srbiji.

image