Svet

Korupcijski skandal albanskog lobiste: Senator Menendez se brani optužujući svoju ženu

Menendezu ovo nije prvi put da odgovara za primanje mita, jer je već 2017. optužen da je vršio pritisak na zvaničnike da reše spor oko naplate "Medikera"
Korupcijski skandal albanskog lobiste: Senator Menendez se brani optužujući svoju ženuGetty © David Dee Delgado

Američki senator Bob Menendez spreman je da optuži svoju suprugu Nadin zato što je primio mito, jer mu je ona, navodno, uskratila informacije o poklonima koje su dobili od dvojice biznismena, pokazuje nedavno otvoreni sudski dokument, prenosi "Blumberg".

Ovo otkriće je usledilo u utorak, kada je otpečaćen dokument suda iz marta, u kome advokati Menedeza traže od sudije da se senatoru sudi odvojeno od supruge Nadin.

Njih dvoje su optuženi da su primali mito u gotovini i zlatnim polugama, kao i jedan automobil, kako bi pomogli trojici biznismena i vladi Egipta. Senator je optužen i da je delovao kao egipatski agent.

Menendez bi na suđenju mogao da svedoči o poverljivim razgovorima koje je vodio sa suprugom o večerama sa egipatskim zvaničnicima, kada mu je Nadin rekla da su joj dvojica biznismena dala "izvesne sume novca".

Okružni sudija Sidni Stajn složio se u utorak da ovaj dokument pokazuje da postoji razdor među supružnicima.

U dokumentu se navodi i da bi senator Menedez "mogao da bude oslobođen krivice ukoliko bi dokazao odsustvo nedolične namere." Nadin bi mogla da bude optužena da je skrivala informacije od supruga, ili da ga je navela da poveruje da se u kontaktima sa biznismenima nije dešavalo ništa protivzakonito.

Menendez ranije nije optuživao svoju suprugu.

Oboje supružnika su u januaru zatražili od sudije da im se sudi odvojeno, uz objašnjenje da će izgubiti prava koje proizlaze iz njihovog braka ukoliko se zajedno suoče sa optužbama.

Kako se navodi u dokumentu Federalnog suda na Menhetnu, ukoliko bi se senatoru sudilo zajedno sa suprugom, to bi ga "primoralo da napravi nemoguć izbor između svedočenja u svoje ime i izbegavanja da svedoči protiv svoje žene."

Ranije su advokati Nadin Menendez tvrdili da bi svedočenje senatora "moglo da otkrije poverljivu bračnu komunikaciju."

Sudija je ranije odbio njihove zahteve za odvojenim suđenjima. Međutim, ovi zahtevi su odobren prošle nedelje, iz medicinskih razloga koje je navela njegova supruga.

Suđenje senatoru je zakazano za 6. maj, a njegovoj supruzi za 8. jul.

Inače, senator Menendez je poznati albanski lobista, koji je često davao antisrpske izjave.

Menendezu ovo nije prvi put da odgovara za primanje mita. On je 2017. optužen da je vršio pritisak na zvaničnike da reše spor oko naplate "Medikera", u korist svog prijatelja Salomona Melgena.

Menendez se prošle godine povukao sa mesta predsednika Komiteta za spoljne poslove, mada je odbio poziv kolega da podnese ostavku na funkciju senatora.

image
VV inauguration
banner