Svet

Korupcija u Evropskoj uniji: Prošle godine pronevereno 1,8 milijardi evra iz fondova

Agencija za borbu protiv prevara kaže da je došlo do povećanja od 7 odsto u odnosu na 2021.
Korupcija u Evropskoj uniji: Prošle godine pronevereno 1,8 milijardi evra iz fondovaGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Organizacija EU za borbu protiv prevara (OLAF) otkrila je nepravilnosti u vrednosti od 1,77 milijardi evra u 2022, dok se broj slučajeva koji su istraživali povećao, navodi se u izveštaju.

OLAF, koji prati zloupotrebu fondova EU, saopštio je da su vlasti prošle godine prijavile 12.455 slučajeva, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na 2021. godinu.

Većina njih, 11.316 - rekord svih vremena - nisu bili krivični, već su se ticali nepravilnosti kao što su loše upravljanje, neuredno vođenje evidencije ili nedovoljne finansijske kontrole. To predstavlja povećanje od osam odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi "Politiko".

Preostalih 1.139 slučajeva - što je povećanje od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu - odnosilo se na različite vrste prevara, uključujući tajne dosluhe, manipulacije procedurama nabavki, sukobe interesa, naduvane fakture, utaju carina, krijumčarenje i falsifikovanje.

Iako je broj slučajeva porastao, iznos novca "pao" je 13 odsto u odnosu na 2021. godinu i sveo se na "ograničen broj pojedinačnih slučajeva sa velikim finansijskim uticajem", navodi se u izveštaju.

Tokom prošle godine, OLAF je zatvorio 256 slučajeva, koji se tiču 625 miliona evra iz fondova EU koji su vraćeni ili je sprečeno da budu proćerdani. Takođe su otvorili 192 istrage.

Evropsko javno tužilaštvo, zaduženo za krivično gonjenje zločina protiv finansijskih interesa EU, pokrenulo je 865 istraga u vezi sa procenjenom štetom od 9,9 milijardi evra.

"Izveštaj pokazuje da su 2022. godine, u kontekstu sve većeg broja transakcija, EU i njene članice nastavile da pojačavaju svoje napore da zaštite novac poreskih obveznika EU", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han.

image