Svet

Gde su nestali milioni evra? Afera "Katargejt" i dalje trese Brisel

Briselski portal "Politiko" imao je uvid u nalog za hapšenje iz kog se vidi kako su briselske diplomate radile po nalogu katarskog ministra za rad
Gde su nestali milioni evra? Afera "Katargejt" i dalje trese Briselwww.globallookpress.com © EUC/Keystone Press Agency

Kada je u decembru belgijska policija pronašla oko 1,5 miliona evra u kešu, u okviru korupcijske afere "Katargejt" u Evropskom parlamentu, otkrili su samo vrh ledenog brega.

Briselski portal "Politiko" imao je uvid u nalog za hapšenje Eve Kaili, bivše potpredsednice parlamenta u kome se navodi da je "značajna suma novca - više miliona evra" koja "isplaćena u tajnosti i u kešu Maroku i Kataru".

Portal navodi, pozivajući se na grčke medije, da je Kaili bila u kontaktu sa šefom briselske "bande" Pjerom Antonijom Pancerijem kao i sa još dvoje neimenovanih EU zvaničnika nakon hapšenja njenog partnera Frančeska Đorđija.

U nalogu za hapšenje je opisano kako je briselska grupa radila po nalogu katarskog ministra za rad Alija bin Samika al Marija od 2021. godine. Katar je svoje operacije na terenu koordinisao preko Pancerija, bivšeg poslanika koji je takođe uhapšen.

"Ministar za rad kontrolisao je aktivnosti Pancerija", navodi se u dokumentu i dodaje da je partner Kalilijeve, parlamentarni asistent koji je radio za Pancerija i koji je takođe uhapšen, bio posrednik između Pancerija i Kailijeve.

Portal navodi da se u nalogu pominje i izvesna "Holanđanka" čiji identitet nije utvrđen.

Kaili je više od dva meseca u pritvoru pod optužbom za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Ubrzo nakon hapšenja grčke poslanice i njenih kolega, briselska policija pronašla je oko 1,5 miliona evra u kešu u domovima i kancelarijama osumnjičenih.

Ta suma je mnogo manja od "nekoliko miliona" koji se pominju u nalogu, što znači da policija još nije otkrila sav prljavi novac osumnjičenih, navodi "Politiko".

Navodno je Kaili naložila svom ocu Aleksandrosu Kailisu da uzme novac koji se nalazio u njenom domu u Briselu i sakrije ga.

image