Svet

EU prikriva najveći korupcionaški skandal u svojoj istoriji?

Afera "Katargejt" se zataškava ne bi li se zaštitili moćnici, upozorava poljski poslanik u Evropskom parlamentu
EU prikriva najveći korupcionaški skandal u svojoj istoriji?© Hatim Kaghat

Korupcionaški skandal u Evropskom parlamentu (EP) "Katargejt" gurnut je pod tepih, a njegovi akteri se vraćaju svojim poslaničkim dužnostima kao da se ništa nije dogodilo, tvrdi poljski poslanik u EP Jacek Sarijuš Volski.

"Svedoci smo zataškavanja stvarnog skandala s opipljivim dokazima", istakao je evroposlanik iz poljske vladajuće partije Pravo i pravda, a preneo mađarski portal "Remiks njuz".

Po njegovim rečima, svi umešani u aferu "Katargejt" vraćaju se na svoje položaje, uključujući i optuženu bivšu zamenicu predsednika EP Evu Kaili, koja je u aprilu puštena iz zatvora u kućni pritvor.

Njeni advokati su krajem maja izjavili da bi mogla da se vrati poslaničkim obavezama pod uslovom da ne napušta Belgiju. Dozvoljeno joj je da prisustvuje sledećoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Za skandal su optuženi i belgijski političar Mark Tarabela i italijanski evroposlanik Andrea Kozolino, obojica pripadnici EP grupacije levog centra socijalista i demokrata. Tokom istrage im je skinut imunitet.

Sada pak postoje strahovi da EU neće dozvoliti da istraga krene dalje imajući u vidu da bi skandal mogao da zahvati i visoke krugove izvršne vlasti Unije i druge političke grupacije osim socijalista, ističe poljski poslanik, ironično se osvrćući na naziv nevladine organizacije "Fajt impjuniti" ("Borba protiv nekažnjivosti"), koju je vodio bivši italijanski poslanik u EP i jedan od osumnjičenih u aferi Pjer Antonio Panceri. On je u januaru priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom.

"To je primer nekažnjivosti u vezi s korupcijom u koju su ti ljudi bili umešani", rekao je Sarijuš Volski. 

Inače, sumnja se da je u aferu potencijalno bilo uključeno do sto evroposlanika.

Korupcionaški skandal izbio je u decembru 2022. kada je pomenuta Eva Kaili uhapšena pod optužbom da je uzela mito iz Katara. Belgijska policija je tokom pretresa njenog stana pronašla više od 100.000 evra. 

Grčka evroposlanica, poznata po luksuznom načinu života, nalazi se i pod istragom u Grčkoj zbog pranja novca. Ona i njena porodica osumnjičeni su da su neprijavljene prihode uložili u luksuzne nekretnine. 

image