Srbija i Balkan

Otkriven treći čovek u korupcionaškom skandalu u vrhu SAD: Albanska mafija i senator Menendez

Nakon optužbi da je lobirao za Katar i Egipat u zamenu za zlatne poluge i donacije, otkrivena je veza američkog senatora sa Gazmendom Litom - rođenim bratom albanskog političara iz Albanske demokratske partije osuđenom za vođenje kockarnica albanske mafije u Americi
Otkriven treći čovek u korupcionaškom skandalu u vrhu SAD: Albanska mafija i senator Menendez© Photo by Kent Nishimura/Getty Images

U slučaj senatora Boba Menendeza, poznatom po lobiranju za Prištinu, napadima na Srbiju i optužbama za primanje mita od Katara i Egipta preko kompanije za halal hranu, umešan je i jedan Albanac povezan sa albanskom mafijom u SAD, otkrio je "Dejli bist". 

Demokrata iz Nju Džersija i predsedavajući Komiteta za spoljnu politiku Senata SAD i njegova supruga Nadin Arslanijan su, prema optužnici, primali mito od egipatskog biznismena i vlasnika kompanije IS EG Halal Vaela Hane i njegovog investitora Freda Daibesa, koji je dobijao donacije od katarske kraljevske porodice.

Tužioci su tvrdili da je mito za bračni par Menendez uključivao gotovinu, zlatne poluge, uplate za hipoteku za kuću, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti.

Međutim, sada se otkriva i da je aktivnosti američkog senatora i kompanije IS EG u Nju Džersiju pomogao i Daibov dugogodišnji biznis partner rođen u Albaniji - Gazmend Lita zvani Gas. Pored toga, u vreme (navodnog) primanja mita, Menendez je "sarađivao" sa albansko-američkom lobi grupom u koju je Lita bio uključen, sastajao se sa njegovim rođenim bratom (Korabom Litom, članom Albanske demokratske partije koji je u to vreme bio član albanskog parlamenta) i sa njim razmatrao svoje zvanične izjave. Ovi postupci jednog od najuticajnijih američkih senatora podsećaju na one za koje ga tereti američko Ministarstvo pravde - da je davao brojne pozitivne iskaze o Kataru u zamenu za mito.

Korab Lita je 2019. godine podelio fotografije sa sastanka sa Menendezom navodeći da je njegova stranka od američkog senatora dobila podršku za sprovođenje niza reformi.

Gazmend "Gas" Lita je bio u Upravnom odboru IS EG Halal podružnice sa sedištem u Indiji a upravljao je svojim poslovima iz istog kancelarijskog prostora kao i firma (Edžvoter Nju Džersi) Vaela Hane koji je okrivljen zajedno za senatorom Menendezom. 

Gazmend "Gas" Lita se 2022. godine izjasnio krivim za vođenje kockarnice u ime albanske mafije. 

U sudskom podnesku iz 2023. u vezi sa njegovom uslovnom kaznom, Lita je tražio dozvolu da otputuje u svoju rodnu Albaniju i poseti porodicu. Biznismen je izjavio da planira da ostane kod svog brata.

Albanci i Menendez: Nerazdvojni u predizbornim kampanjama

Tokom perioda u kojem je Gazmend "Gas" Lita osnivao kompanije u kancelarijama IS EG Halala i potpisivao imovinsku transakciju sa egipatskom vladom, i dok je suokrivljeni Vael Hana pretvarao sredstva IS EG u zlatne poluge i poklone za bračni par Menendez, senator je dao izjavu u Komitetu za spoljne poslove Senata SAD ponavljajući pozive Koraba Lite za učešće birača i njegovu zabrinutost za integritet izbornog procesa. Saopštenje je takođe sadržalo ono što izgleda kao prikriveno upozorenje vladajućoj albanskoj Socijalističkoj partiji, glavnom rivalu Albanske demokratske partije Koraba Lite.

"Ohrabrujemo albanski narod da glasa. Pozivamo vlasti da osiguraju da birači mogu da koriste svoje osnovno pravo bez zastrašivanja i nasilja. Takođe očekujemo da se svi kandidati ponašaju u skladu sa demokratskim normama čak i kada energično vode kampanju. Prijatelji Albanije u Americi su više nego ikada posvećeni podršci demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti albanskog naroda", poručio je tada Menendez.

Lita i članovi njegove porodice u SAD dali su značajne donacije Menendezovoj izbornoj kampanji u poslednjih deceniju i po, pri čemu su mnoge od tih donacija prošle kroz Albansko-američki komitet za politička pitanja, otkriva "Dejli bist". 

Albansko-američki komitet za javne poslove je deo neprofitne Albansko-američke građanske lige, na čijem čelu su bivši kongresmen iz Njujorka Džo Diogardi i njegova supruga Širli Klojs. Na veb sajtu udruženja lige Gas Lita je naveden kao član odbora za organizaciju. U pismu sudiji u aferi sa kladionicama i albanskom mafijom, Diogardi je istakao da je Lita dve decenije "davao svoje vreme i finansijsku podršku" Ligi i "o svom trošku svake godine bio domaćin mnogih sastanaka" u restoranu koji je vodio sa Daibesom, saoptuženim u slučaju Menendeza.

Senator i Albansko-američka građanska liga ujedinjeni protiv Srbije

Diogardi je naveo da je centralna svrha organizacije lobiranje među zvaničnicima američke vlade o pitanjima koja su relevantna za etničke Albance koji žive u Jugoistočnoj Evropi — a pre svega po pitanju Kosova i Metohije.

Bračni par Širli Klojs i Džo Diogardi su po prvi put počeli da izveštavaju o sastancima sa Menendezom i njegovim osobljem 2019. godine, pokazuju zapisi o lobiranju u Kongresu. Senator i komitet na čijem je čelu bio brzo su postali glavni fokus njihovih napora, pošto je Liga tražila "saslušanje o odbijanju Srbije da prizna nezavisnost Kosova, i o naporima SAD da ubede više saveznika da priznaju Kosovo kao posebnu naciju".

Kako piše "Dejli bist", početkom 2020. godine Menendez je počeo više da se oglašava po pitanju Kosova, pridruživši se svom tadašnjem kolegi iz Predstavničkog doma poslaniku Eliotu Engelu iz Njujorka u potpisivanju pisma Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji i zagovarao "oštrije taktike" Prištine u pregovorima s Beogradom.

Optuženi senator i njegova supruga su narednog meseca prisustvovali prvom od nekoliko sastanaka Građanske lige, gde ga je Klojs pozvala da ubedi Grčku da prizna tzv. nezavisnost Kosova. 

U svom obraćanju grupi, senator je napao "odnos Srbije prema albanskoj manjini", nazvao "Kosovo" jednim od najbližih saveznika SAD i kritikovao planove za osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Poslednje što treba da uradimo je osnivanje enklava koje je predložila Srbija. To je recept za katastrofu", rekao je tada Menendez. U periodu koji je usledio su se pozivi da se Srbija i predsednik Aleksandar Vučić okrive za rast napetosti na KiM pojačavali. 

Menendez je 2020. ugostio predsednicu tzv. Kosova Vjosu Osmani i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi grupi, nakon čega ga je Klojs pohvalila zbog "njegovih čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu". Sa njim su i tada bili njegova žena i sada saoptuženi.

"Vi ste jedini zapadni lider za koga znam da se istorijski protivio ulozi Srbije i koji je spreman da kaže da ne treba da pravimo Zajednicu srpskih opština, jer će to potpuno iseckati Kosovo", rekla je Klojs i podstakla Menendeza da održi kompletno saslušanje Komiteta za spoljne poslove o ovom pitanju.

Nakon što je prisustvovao još jednom skupu Albanske građanske lige u februaru 2023. godine, koje se poklopio sa drugom posetom prištinskom premijeru, Menendez je u maju održao saslušanje "Procena politike SAD za Zapadni Balkan" na kome su govorili specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Federalni organi tvrde da je Menendez primio poslednju uplatu od Katara u saradnji sa Litinim partnerom Daibesom.

Senator je, piše "Dejli bist", ponovo osudio Srbiju, navodeći kako je "lično čuo od albanskih lidera" da u državi maltretiraju albansku manjinu. Takođe je još jednom osudio plan za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i požalio se da Stejt department vrši "mali ili nikakav pritisak na Beograd".

Njegova jedina kritika koja nije bila upućena Srbiji odnosila se na to što su albanske vlasti uhapsile kandidata, etničkog Grka koji podržava Demokratsku stranku Koraba Lite.

Nakon što je Menendez optužen u septembru, Vučić je komentarisao da je otvoreni protivnik Srbije prištinski lobista senator Bob Menendez optužen za podmićivanje i koruptivan odnos s trojicom biznismena iz Nju Džersija.

"Menendez, koji je optužen za lopovluk i kriminal, što je primao sve naše protivnike odavde, najveći je albanski lobista posle Eliota Engela", rekao je tada predsednik Srbije. 

Sa druge strane, vođe prozapadnog dela opozicije u Srbiji su 2022. godine sa Menendezom, paradoksalno, razgovarale o osnivanju regionalnog centra za borbu protiv korupcije.

"Senatoru Bobu Menendezu, predsedniku Komiteta za spoljne poslove američkog Senata i jednom od najuticajnijih senatora, izneli smo predlog o regionalnom centru protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji. Tako povezani domaći i međunarodni istražni biroi, tužioci i sudije, minimalizovali bi rizike, naročito pretnje organima pravosuđa", saopštila je tada potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja se sa Menendezom sastala u društvu partijskih kolega Borka Stefanovića i Dragana Đilasa.

"Što više saznajemo, situacija sa Menendezom postaje gora. Sada moramo da dovedemo u pitanje toliko njegovih spoljnopolitičkih akcija. Ovo nije osoba koja bi trebalo da ima pristup poverljivim brifinzima. Menendez mora da uradi pravu stvar i da podnese ostavku u Senatu", ocenio je direktor komunikacija za Građane za odgovornost i etiku u Vašingtonu.

image
VV inauguration
banner